Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2738 > Cotidian Nr. 2738 de vineri, 20 iulie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Salariile mici fabrică şomeri

articol de: Florin ZAFIU
Dintr-un total de 10.359 de şomeri, indemnizaţi sau nu la ora actuală, peste 550 de persoane au sub 25 de ani. Deşi la prima vedere cifra nu este deloc īngrijorătoare, trebuie să ţinem cont că numărul este mult mai ridicat din cauza faptului că unora le-a fost retrasă indemnizaţia de şomaj şi sīnt şomeri fără bani sau nu sīnt īnscrişi īn registrele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău.

Au şi şomerii mīndria lor
Motivele pentru care tinerii absolvenţi de licee, şcoli profesionale sau facultăţi rămīn īn afara cīmpului de muncă sīnt dintre cele mai obiective. Salariul scăzut pe care īl primesc şi programul prelungit nu dau aripi tinerilor de a se īncadra foarte repede īntr-un loc de muncă, spune Valeriu Dimciu, directorul adjunct al A.J.O.F.M Buzău. De departe, cauza principală pentru care persoanele sub 25 de ani nu īşi găsesc de lucru este faptul că aproape orice angajator cere viitorului angajat o experienţă īn muncă de cel puţin un an sau doi, deşi acest lucru este puţin probabil, pentru că solicitanţii abia au părăsit băncile şcolilor sau facultăţilor. Burse de tot genul, generale, ale romilor, sau organizate pe alte teme dau randament mic şi, dacă au rezultat bun, nu are nici o legătură cu tinerii. Singurele locuri de muncă unde experienţa nu constituie criteriu de selecţie sīnt cele din domeniul serviciilor, barmani, ospătari, ajutor de bucătari sau oameni de servici īn complexele hotelire, īnsă, pe o perioadă īndepărtată aceste joburi nu reprezintă pentru persoanele care au terminat unele şcoli o carieră de urmat īn viitor.

Lege pentru tineri
Īn luna martie a anului curent a fost adoptată Legea 72 privind stimularea īncadrării īn muncă a elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor īn care se precizează că angajatorul care īncadrează īn muncă persoane din rīndul elevilor sau studenţilor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50 la sută din salariul minim brut pe ţară, garantat pentru fiecare persoană. Tinerii au īncercat să se angajeze, dar Agenţia īncă nu a primit directivele finale pentru demararea unui program de informare a angajatorilor. Astfel că munca īn străinătate va rămīne mulţi ani, pentru tineri, o opţiune viabilă pentru o viaţă mai bună.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU