Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2734 > Cotidian Nr. 2734 de luni, 16 iulie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Criza de resurse umane afectează economia locală

articol de: Gabriel STOIAN
Lipsa şi pierderea continuă a forţei de muncă reprezintă principala problemă cu care se confruntă majoritatea societăţilor buzoiene. Măsuri precum calificarea la locul de muncă, creşterea salarială sau chiar măsura extremă de a importa forţă de muncă sīnt soluţii pe care le au īn vedere īntreprinzătorii buzoieni.

Calificare urmată de plecare
Conform preşedintelui Federaţiei Patronale a IMM-urilor din judeţul Buzău, Ştefan Davidescu, printre soluţiile găsite de agenţii economici buzoieni pentru a rezolva problema forţei de muncă, calificarea la locul de muncă este din ce īn ce mai des īntīlnită. Măsura este bine venită, dar nu lipsită de probleme. "Fiecare firmă īncearcă să-şi califice oamenii prin surse proprii. Omul este calificat, se investeşte īn el, apoi, după un an sau doi, după ce a căpătat experienţa necesară, pleacă īn străinătate", explică Ştefan Davidescu. De altfel, calificarea este benefică pentru că implică şi o creştere salarială, dar, conform aceleiaşi surse, calificare se face īn interiorul firmei şi puţine sīnt societăţile care califică oficial personalul. "Doar marile societăţi precum Ductil, Rotec sau Somec fac cursuri de calificare a perso­nalului. Firmele mai mici angajează omul, īl īnvaţă ce trebuie să facă şi continuă cu el aşa, fără nici un fel de curs de calificare", susţine preşedintele Federaţiei Patronale a Īntreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Buzău. Importul forţei de muncă sau creşterea salarială? Cum lipsa forţei de muncă atīt calificată cīt şi necalificată se resimte īn tot mai multe domenii, se pun īn discuţie tot felul de variante. "Se discută şi despre importul forţei de muncă. Īntreprinzătorii buzoieni ar fi interesaţi să aducă forţă de muncă externă, din ţări ca India, Pakistan sau China, dar autorităţile nu agreează ideea, de aceea sīnt interdicţii mari pentru cei din aceste zone", declară Ştefan Davidescu.

Există, totuşi, speranţe
Īn condiţiile de faţă, soluţia creşterii salariale pīnă la nivelul salarial din Europa rămīne cea mai bună soluţie atīt pentru firme cīt şi pentru mediu local. "Oamenii calificaţi au ajuns deja la salarii de 600-800 de euro, mai ales īn industria prelucrării metalelor. Treptat se vor egaliza salariile cīt de cīt, iar oamenii vor prefera să rămīnă īn Romānia", este de părere preşedintele Federaţiei Patronale pentru IMM din judeţul Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU