Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2718 > Cotidian Nr. 2718 de miercuri, 27 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

George Timiș a fost îndepărtat de Lucescu de la Dinamo pentru a i se face loc lui Răducioiu

Timiș a ratat al doilea tren după revoluție, cînd șefii Gloriei nu i-au dat drumul în străinătate

articol de: Auraș TEREACĂ

Ca să ajungi fotbalist mare, îți trebuie pe lîngă talent și un dram de noroc. Exact ce i-a lipsit puștiului blond și chipeș, ajuns de la Buzău, la doar 18 ani, la marele Dinamo al lui Lucescu. Soarta i-a fost potrivnică și după revoluție, cînd lui Timiș i-au fost refuzate oferte generoase de la Lausanne și Bursaspor. A ajuns doar în Tunisia, un surogat dulceag și păcălitor. Anii au trecut și în loc să marce pe San Siro sau OlympiaStadion, precum colegii Răducioiu sau Lupescu, Timiș înscria la Plopeni și la Moinești. Aceasta e povestea lui George Timiș, un fotbalist despre care antrenorii săi au spus la unison: "Nu l-am văzut jucînd prost".

A început fotbalul la copiii Gloriei, avîndu-l ca antrenor pe Gelu Lință. A parcurs toate treptele junioratului, ajungînd în cunoscuta echipă de tineret  speranțe, numită de antrenorul său "generația de aur a fotbalului buzoian". A fost debutat de profesorul Gică Constantin în divizia A, după Ilie Stan, dar înaintea lui Ion Viorel, la doar 17 ani. "A fost ceva extraordinar pentru mine, un puști, să joc alături de nume precum Dudu Georgescu, Marcu, Kramer și în special Profir, cel care a avut grijă de mine ca un tată.

Am debutat în retur, într-un meci acasă cu Chimia Rm. Vîlcea. În acel an, Gloria a terminat pe locul 5 în A, cea mai bună clasare din istorie. Sezonul următor am evoluat aproape în toate partidele și, ironia sorții, într-un meci tot cu Chimia Rm. Vîlcea am marcat 3 goluri. O performanță nemaiîntîlnită pentru un jucător de doar 17 ani".

Furat de Victoria, înaintea Stelei și a lui Dinamo
Gloria a retrogradat, iar pentru semnătura lui Timiș, considerat atunci o mare speranță a fotbalului românesc, a început lupta între granzii din Capitală. Paradoxal, cei care s-au mișcat mai repede au fost cei de la Victoria, clubul securității de atunci. "M-au prins la înghesuială, după un meci al naționalei de tineret și m-au forțat să semnez, deși eu n-aș fi vrut să plec, nici la Dinamo, nici la Steaua. Cei de la Steaua au făcut scandal cînd au aflat.

Tică Dănilescu, cel care se ocupa de transferuri, a amenințat că Valentin Ceaușescu îmi va rupe contractul în două. Pînă la urmă am plecat cu Victoria într-un cantonament în RDG. Dar n-am apucat să joc nici un meci oficial, căci la întoarcere fusesem mutat la vecinii de la Dinamo. Nu puteam să fac nimic, pentru că fusesem luat, la doar 18 ani, chipurile în armată".

Coleg de apartament cu Stelea, la bere cu Dan Petrescu și Gică Popescu
La Dinamo, Timiș a fost coechipier cu nume mari precum Mateuț, Cămătaru, Rednic, Andone, Klein, din generația veche, plus mînjii Lupescu, Răducioiu, Sabău și Lupu. Antrenor celebrul Lucescu. "Nea Mircea mă baga în ultimele 15-20 de minute. Cu asemenea colegi era o plăcere să joci și foarte ușor să marchezi". Timiș a împărțit apartamentul vreme de un an cu Bogdan Stelea. Astfel, m-am împrietenit mai bine cu portarii Prunea și Moraru. Dar la o bere în oraș ieșeam cu steliștii Dan Petrescu și Gică Popescu, colegi la naționala de tineret.

L-a lucrat Lucescu?
Deși o spune doar cu jumătate de gură, Timiș crede că a fost defavorizat la Dinamo. Din diverse motive, Lucescu l-a preferat pe Răducioiu, deși la momentul respectiv George avea mai multă experiență de la Gloria și era mai copt fizic. "Lucescu e un mare antrenor și un foarte bun diplomat", a spus resemnat Timiș, care a fost îndepărtat subtil prin trimiterea, după un an, pentru rodaj, la satelitul Flacăra Moreni. Răducioiu a fost promovat titular, a crescut valoric, ajungînd apoi unul dintre cei mai mari atacanți din istoria fotbalului românesc.

A ratatla mustață promovarea cu Gloria după revoluție
Revoluția l-a găsit pe Timiș la Flacăra Moreni, unul dintre cluburile cu o reputație proastă. Gloria a făcut memoriu la FRF și a reușit să-și repatrieze fiul, săltat pe daiboj de Dinamo. În returul sezonului 90-91, Gloria a avut un retur de excepție, nepierzînd nici un meci. A pierdut promovarea în ultimul meci, la Focșani, cînd Gloria fost făcută cu arbitrii. În A a urcat Brăila. La Gloria jucau atunci, pe lîngă Timiș, Ion Viorel, Mihai Nicolae, Balaur și Mircea, dintre cei mai cunoscuți. 

Asaltat în Tunisia de fani pentru poze și autografe
După ce a ratat trenul Dinamo, Timiș a ratat și plecarea în străinătate, la un club de soi. "Am fost prima dată în Elveția, unde am dat probe la Lausanne. Oamenii, încîntați, i-au oferit Gloriei 80.000 de dolari, dar au fost refuzați. Exact același lucru s-a întîmplat apoi cu Bursaspor, contra a 100.000. În schimbul meu, la Bursaspor a ajuns Rednic. Surprinzător, mi s-a acceptat transferul în Tunisia, pentru o sumă mult mai mică. Dar pentru mine a fost bine. Am trăit în Tunisia cei mai frumoși trei ani din cariera mea. Eram asaltat de fani pe stradă pentru poze și autografe, eram iubit și respectat. Eram invitat de onoare la ambasadă, Gelu Voican Voiculescu mă chema mereu".

Cel mai bun jucător în 28 din 34 de etape
După aventura Tunisia, Timiș a mai dat o tură, de trei ani prin Buzău. A găsit o echipă bună, cu Paveliuc, Drăgulin, P. Stoica, antrenor fiind Leonida Nedelcu. Dar colegul la care a ținut cel mai mult a fost Kaizer: "Un jucător care și-a irosit talentul degea­ba. Parcă i-a fost frică de ce ar fi putut să realizeze. A stat legat de Nehoiu, mai ceva decît de fusta mamei". Despre echipa de atunci, Timiș spune: "Ar fi putut promova ușor în A, iar cu trei-patru achiziții ar fi fost în primele zece. Dar pe atunci nu erau bani, iar pentru supraviețuire se apela și la alte lucruri, mai puțin ortodoxe. Dacă am fi avut și noi atunci un Ion Viorel, am fi făcut furori în A", crede Timiș.

În 97, după Timiș a venit Fc Argeș: "Nu știam că arbitrii scriau în foaie, la fiecare meci, jucătorul remarcat. Așa am adunat 28 de plusuri și am fost cumpărat de Fc Argeș pe o Dacie, care e și acum la club, plus 500 de milioane. La Pitești, am fost adoptat repede, și după cîteva meciuri bune am fost numit, în dauna localnicului Schumacher, noul copil de suflet al Piteștiului. Am stat la Fc Argeș un an jumătate".

Cerut de Balaci tocmai de Revelion
Pe final de carieră, Timiș a ajuns și în zona golfului Persic. "La un Revelion, am fost sunat de Ilie Balaci, care antrena la Al Hilal, campioana Arabiei Saudite. Așa am ajuns ca în loc să ciocnesc pahare cu șampanie, să mă plimbam prin aeroporturi. La Istanbul, surpriză! La stația de amplificare s-a auzit deodată, în engleză, un mesaj de genul: «Cetățeanul George Timiș este așteptat la poarta X». O domnișoară mă aștepta cu biletul spre Riadh. Acolo, altă ciudățenie. Vameșii, foarte riguroși, m-au oprit pentru că n-aveam viză. M-au avertizat că nu-i a bună și m-au izolat într-o cameră. După o jumătate de oră, un trimis al șeicului m-a recuperat și m-a condus la hotel".

Timiș n-a jucat la echipa lui Balaci decît trei luni: "După campionat, începe cupa, care se joacă fără străini. Balaci mi-a lăsat impresia unui mare antrenor. Avea un simț al schimbărilor extraordinar. Ăla pe care-l băga în teren, imediat marca. Nu este considerat degeaba de arabi unul dintre marii antrenori ai lumii. În plus, Balaci știe să fie și om". După Arabia Saudită, Timiș a jucat tot trei luni și în Kuweit, antrenat de Alexandru Moldovan.

Prieten de mic cu Ion Viorel - Cocoșel
A fost coleg cu Ion Viorel la juniorii Gloriei. "E cu un an mai mare ca mine. Cocoșel era porecla lui. Era mic, dar avea o viteză teribilă. Foarte ambițios și dăruit 100% fotbalului. Pleca de la noi de la antrenament pe bicicletă și juca pe fals la Mărăcineni". Timiș e și acum impresionat de Viorel: "Omul ăsta e nebun după echipa asta. Lumea nu știe, dar Viorel a adus bani de acasă și
s-a bătut cu oameni grei pentru Gloria. Să-l vedeți cît se consumă după un meci pierdut... Acum e bolnav de fiere, ar trebui să se opereze, dar îi este frică".

Coleg la națională cu Dan Petrescu și Ilie Dumitrescu
Timiș a fost o prezență constantă la loturile naționale de juniori, dar și de tineret. Era coleg cu nume mari al fotbalului românesc, precum Stelea, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Răducioiu sau Gică Popescu.

A jucat într-un meci oficial la Buzău, contra naționalei similare a Spaniei: "Am pierdut cu 1-0 dintr-o greșeală a lui Gică Popescu. La noi la tineret, Gică nu era chiar atît de bun, făcea multe greșeli". Lupescu i-a fost coleg și la Dinamo și la națională: "Un prieten mi-a transmis că Ureche, așa cum îi spuneam noi, m-a căutat la club, cînd a auzit că Gloria a promovat".

A jucat contra lui Porto și Malines în Cupele Europene
George a evoluat de două ori și în Cupele Europene. O dată cu Dinamo, în 88-89, cînd a fost eliminat de Fc Malines din Belgia. "După ce ne-au bătut pe noi, Lucescu le-a spus că vor ajunge în finală.

N-au crezut, dar cînd au ajuns acolo, l-au avut invitat de onoare". A jucat și cele mai importante meciuri din istoria Flacărei Moreni. În 1989-1990, Flacăra a întîlnit în dublă manșă pe FC Porto, echipa celebrului Madjer. "Am pierdut și acolo și aici, 2-0, respectiv 2-1", își aduce aminte Timiș, coleg la Moreni cu frații Pană, Movilă, Balaur și portarul Tene.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU