Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2699 > Cotidian Nr. 2699 de marti, 5 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Eolienele, la modă prin comune


6 comune s-au arătat deja interesate să atragă investitori īn centrale eoliene

La Consiliul Judeţean a avut loc ieri şedinţa de instruire a primarilor din judeţ cu privire la strategia de accelerare a serviciilor comunitare pentru utilităţi publice şi a oportunităţii instalării unor noi capacităţi de producere a energiei din resurse regenerabile de energie. Conform normativelor Uniunii Europeane, 20 la sută din energia produsă de Romānia va trebui să fie de natură regenerabilă, drept pentru care vor fi īnfiinţate unităţi de energie cu profil eolian, solar, hidro-biomasă sau biotermală.

6 comune efectuează studii de fezabilitate
Īn urma unor cercetări a rezultat faptul că judeţul Buzău ar putea crea energie eoliană, fiind plasat īntr-o zonă de intersecţie a principalilor curenţi de vīnt. S.C. Electrica, īmpreună cu Consiliul Judeţean Buzău, vor sprijini orice primărie din judeţ care va dori construcţia unor astfel de sisteme, iar cererile deja au īnceput să apară. Comunele Stīlpu, Măgura, Ver­neşti, Amaru, Rīmnicu Sărat sau C.A. Rosetti vor efectua studiile de fezabilitate, urmīnd ca mai apoi să primească fondurile financiare necesare. Principalele condiţii pentru realizarea unui astfel de proiect ar fi ca viitoarea centrală să aibă acces permanent la drumuri principale, să fie aproape de reţele de medie şi joasă tensiune sau de preferat să fie plasată īn cīmp sau pe islazuri. O centrală de 1 MGW ar costa īn jur de 1 milion de euro.

Energie pe bază de biomasă lemnoasă
O a doua posibilitate de a crea energie electrică ar fi realizarea unor unităţi bazate pe biomasă, sursele de extragere a energiei extrăgīndu-se din industria lemnoasă sau agricultură. Pentru a se īnţelege ce īnseamnă biomasă lemnoasă trebuie spus că rumeguşul, talaşul, praful de lemn sau deşeurile de furnir rezultate īn urma unor procese tehnologice pot fi īntrebuinţate īn astfel de centrale, pentru produ­cerea de energie. Prin procedee industriale, paiele de grīu sau porumbul pot crea şi ele energie. Centralele bazate pe biomasa lemnoasă ar putea prinde rădăcini īn comunele Lopătari, Nehoiu sau Vintilă Vodă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU