Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2688 > Cotidian Nr. 2688 de miercuri, 23 mai 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Cu carnetul de note la donat de sīnge


Deja se īnregistrează o criză acută de sīnge īn toată ţara, care nu ne ocoleşte

articol de: (C.R.)
Reforma īn Sănătate a ministrului Eugen Nicolăescu continuă să ne surprindă, de această dată cu o măsură pe care nici unul dintre factorii implicaţi īn aplicarea sa nu o īnţelege. Centrele de Transfuzii nu mai au voie  să recolteze sīnge de la analfabeţi. Măsura vine pe fondul unei crize acute a sīngelui, cu care se confruntă toate spitalele din ţară.

S-au rărit deja donatorii
Centrul de Transfuzii Sanguine din Buzău s-a remarcat de-a lungul timpului ca fiind unul dintre marii furnizori de sīnge pentru spitalele din ţară. A rămas doar cu faima, pentru că persoanele fără venituri au găsit īn munca peste hotare o alternativă la vīnzarea sīngelui pe tichete de masă. La Centrul de Transfuzii Sanguine din Buzău vin zilnic īn jur de 30, 40 de donatori pe zi, faţă de 60, 70, cīţi se prezentau anii trecuţi.

Ministrul Sănătăţii īi răreşte şi mai mult
Pe fondul scăderii numărului de donatori şi, īn consecinţă, a crizei de sīnge, ministrul Sănătăţii restricţionează recoltările de sīnge prin promovarea unui ordin care interzice persoanelor analfabete şi tatuate să mai doneze. Dacă īn ceea ce īi priveşte pe tatuaţi există o explicaţie īn binecunoscutul fapt de a folosi aceleaşi seringi pentru tatuaj, ceea ce face ca riscul transmiterii de boli să fie ridicat, īn privinţa analfabeţilor este greu şi de īnchipuit vreo motivaţie. Cornelia Derieţeanu, directorul Centrului de Transfuzii, s-a arătat la fel de surprinsă de măsura respectivă şi se teme la rīndul său că nu va mai avea cui să īmpartă bonuri pentru alimente. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU