Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2675 > Cotidian Nr. 2675 de luni, 7 mai 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Moartea, īntre suferinţă şi profit:


Pompele funebre īşi vīnd bine marfa

articol de: Alina Buduianu
Cum un necaz nu vine niciodată singur, la suferinţa provocată de moartea cuiva apropiat se adaugă şi cheltuielile de īnmormīntare, dar şi alergătura pentru  procurarea celor necesare ritualului funest. Ultima problemă poate fi rezolvată prin apelarea la serviciile de pompe funebre. Sicrie, cruci, lumīnări, haine pentru īnmormīntare şi tot ce cere tradiţia pentru parcurge­rea ultimului drum se pot găsi toate īntr-un singur loc.

Normele europene scumpesc serviciile funerare

Normele europene impun ca sicriele să fie ecologice şi prevăzute cu aparate ce filtrează microorganismele, intitulate epuratoare, hainele să fie biodegra-dabile, iar morţii să fie ţinuţi īn capele. Deşi acestea au īnceput să fie aplicate īn alte oraşe din ţară, antreprenorii buzoieni de pompe funebre nu se grăbesc să le adopte şi sīnt speriaţi de gīndul că oamenii nu-şi vor permite să mai apeleze la serviciile lor. Ivan Gheorghe, antreprenor de pompe funebre, ne-a explicat: "Nu s-a anunţat nimic oficial. Dacă vom fi obligaţi, īn timp, vom trece şi la normele europene. Pentru noi nu ar fi atīt de bine, īn primul rīnd pentru că nu le mai asigurăm transportul de acasă la cimitir, morţii fiind ţinuţi īn capele. Īn al doilea rīnd, lumea nu are bani pentru asemenea norme."

Bizar: există "fidelitate" faţă de pompele funebre

Din lemn de brad, fag, stejar sau tei, lucrate manual sau nu, īn culori diverse, cu modele perso­nalizate sau din producţia pentru import, sicriele au devenit adevărate embleme ale statutului social al familiei celui decedat. Īn Buzău preţurile variază īntre 150 RON şi 2.000 RON, īn funcţie de modelul dorit, la care se adaugă setul ce īmbracă sicriul, social sau de supercalitate, īntre 300 RON şi 1.500 RON. Angajaţii pompelor funebre se confruntă de o perioadă de timp cu o situaţie bizară. Serviciile lor sīnt solicitate īn special pentru persoane tinere, majoritatea decedate īn accidente de maşină. O altă situaţie bizară este solicitarea din timpul vieţii a celor necesare īnmormīntării. Pentru cei aflaţi īn situaţii limită, se fac reduceri şi chiar se amīnă plata serviciilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU