trimite la imprimanta

www.sansabuzoiana.ro 

Profesor buzoian prin Europa

autor: Sorin Dinco

Bursa Comenius obținută de Oana Pleșea, profesor la Seminarul Teologic Buzău, i-a permis participarea la un stagiu pentru formatori de limba franceză organizat de Alianța Franceză din Bordeaux, la începutul lunii august. Sebastian Popescu, profesor la Colegiul Național "B.P. Hasdeu", a fost bursier în Universitatea Limerick, Irlanda, în a doua jumătate a lunii iulie. S-au întors cu ami­n­tiri extraordinare, cu pofta de a aplica la clasă tot ce au învățat de la vesticii eurpeni, însă nu pot trece peste zidul încă mare dintre sistemul românesc rigid, lipsit de imaginație și inventi-vitate, și sistemele de educație vestice, orientate natural spre schimbare. Nu mai punem și salariile sau dotările materiale în discuție, că devenim iar triști...

Italienii îti predau limbam aternă doar la o singură clasă
Bucuroasă că poate să-și împărtășească experienta, Oana Pleșea ne povesteste: "Profesional, am descoperit noi suporturi și metode pentru predarea limbii franceze. Am avut cursuri despre predarea cu ajutorul benzilor desenate, al calculatorului, al filmelor franceze, prin muzică. "Alianșa" ne-a dat și material didactic (foi dar si pe Internet) pentru a-l distribui celor interesași. Personal, am cunoscut oameni din Bulgaria, Polonia, Austria, Italia, Portugalia sau Belgia, cu care am discutat despre profesie, societate sau cultură. Am aflat că în Belgia se studiază franceza cel mai mult 4 ore pe săptămînă, începînd din clasa a doua. În rest, cam la fel, 1-2 ore, ca a doua limbă, după engleză. În Italia, limba maternă se studiază, la colegiu (gimnaziu, la noi), 10-12 ore pe săptămînă, astfel încît un profesor de italiană are de predat doar la o clasă.

Profesorii primesc bani direct de la școală pentru material didactic
"Am avut mari surprize", ne spune Oana Pleșea, "să constat că în țări precum Italia, Spania, Portugalia, Austria, Belgia și chiar Polonia profesorii au acces mai usor la fonduri pentru a achiziționa material didactic direct din Franța. Beate, profesoară în Viena, a primit de la școală 2.500 euro pentru a cumpăra filme pe dvd, casete audio, cărți, toate pentru a susține activități în următorul an școlar. Ea vine anual în Franța, la astfel de cumpărături". Dascălul buzoian ne mărturisește că a făcut reclamă României, țară pe care nu o vizitase nici unul dintre bursierii întîlniți în Bordeaux. "Le-am propus, pentru vara viitoare, să participe la un Campus al Francofoniei. Avem sponsori locali. Părerile lor de rău erau din cauza faptului că, de exemplu, în Belgia nu se organizează nici o activitate cu elevii în timpul vacanței".

Doar pe bulgari îi batem la salariile "europene"
"În privința salarizării, nu m-am putut lăuda că am cel mai mic salariu, pentru că profesoara din Bulgaria, Vidin, ne-a spus că încasează lunar 150 de euro, în condițiile în care este și directoare adjunctă. În Grecia, salariul unui dascăl este de 1.300 euro, 1.500 în Italia, 1.700 în Portugalia și 1.600 în Belgia. Profesorii de liceu din Spania iau cel mai mult, 2.000 de euro... Am avut ocazia să descopăr frumusetile din ținutul vinurilor, în Franța, am văzut și Oceanul Atlantic, unde am fost spectator la o etapă de campionat mondial la surf, ceva inedit pentru noi toți", ne-a povestit Oana Pleșea.

La irlandezi, limbajul politic s-a completat cu fotbal sau curse de cîini
Sebastian Popescu, profesor de limba engleză la "Hasdeu", a beneficiat de o bursă de studii la University of Limerick, Irlanda, într-un curs pentru profesorii de engleză, completat de excursii, audiții de muzică irlandeză tradițională, curse de cîini, lecții de hurling (sport traditional), concerte, meciuri de fotbal. În chestiunea predării limbii engleze, metodele însușite de dascălul buzoian includ ajutorul jocurilor și al cîntecelor, Internetul, în special site-uri educaționale, dicționare digitale, aplicația PowerPoint, bloguri, wikis. O altă componentă a cursului a vizat limbajul corect din punct de vedere politic sau sens și intonație în limba engleză. Sebastian Popescu deține Certificate of Proficiency in English, este colaborator British Council și examinator Cambridge ESOL, autor al culegerilor de limba engleză "Inside Grammar" și "The Elementary Zone". A mai fost bursier și la Șbo Akademi University din Finlanda.