Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2622 > Actualitate Nr. 2622 de vineri, 2 martie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Muncă patriotică pentru consilierea cetățenilor

articol de: (I.G.)
Muncă patriotică pentru consilierea cetățenilor
 

Buzoienii aproape că au rămas fără singura posibilitate de a primi consiliere gratuită, pentru că, fără finanțare, consilierii muncesc benevol.
Biroul de Consiliere pentru Cetățeni, singura instituție din Buzău care oferă consultanță gratuită cetățenilor și, de cele mai multe ori, se implică chiar în reglementarea relației dintre cetățean și instituțiile statului, nu mai are bani să-și plătească angajații. Funcționarea B.C.C. a început în anul 2003, după un model extins din Anglia, finanțarea fiind asigurată la vremea respectivă printr-un program PHARE. Odată cu încheierea programului de finanțare, salariații B.C.C. și-au redus orele de activitate în cadrul Biroului, privîndu-i astfel pe cetățenii ce se interesau de serviciile oferite de B.C.C.
Biroul garantează confidențialitatea
Pînă în prezent i-au trecut pragul peste 1.200 cetățeni cu diverse probleme, în bună parte persoane cu venituri mici, care nu-și permiteau să plătească o firmă de consultanță, pentru a-i îndruma cum să-și cîștige drepturile. B.C.C. acoperă o arie largă de domenii și reglementează relația dintre cetățean și instituții, fiind alcătuit corect, prin date din legile în vigoare, cunoscînd astfel drepturile și obligațiile ce-i revin. Rezultatele sînt centralizate și confidențiale, ceea ce-l face pe cetățean să aibă încredere în acest tip de servicii. Fără finanțare, lucrînd pe bază de
voluntariat, B.C.C. riscă să nu mai poată satisface nevoile din ce în ce mai crescînde ale buzoienilor.

Legi aplicate în timp după bunul plac
În toată țara funcționează 50 de astfel de birouri. Marius Măcriș, președintele B.C.C. Buzău, spune că ultimele sale solicitări de finanțare s-au adresat primăriei și Consiliului Județean Buzău: "În prezent, am înaintat în baza Legii liberului acces la informațiile de interes public nr. 544/2001 și a Legii transparenței decizionale în administrația publică nr. 52/2003, o cerere la primărie și alta Consiliului Județean Buzău și așteptăm să aflăm dacă ne acceptă proiectul de finanțare pentru a continua lucrul în folosul cetățenilor. În Europa sînt peste 3.000 de astfel de forme de informare, sprijinite de autoritățile locale și mi se pare normal ca, odată cu integrarea in structurile U.E., și la noi să se întîmple acest lucru. Noi avem activitate de cîțiva ani, rezultate, legi, și nu văd de ce nu am avea succes în acest demers public de informare gratuită."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU