Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2617 > Actualitate Nr. 2617 de sambata, 24 februarie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Una caldă, alta rece


Majorarea salariilor pentru absolvenții de facultate ar putea creȘte Șomajul

articol de: Corina Rachiteanu
Majorarea salariilor pentru absolvenții de facultate ar putea creȘte Șomajul
 

Contractul colectiv de muncă ridică o serie de probleme printre agenții economici, care trebuie să le dea lefuri minime de 880 de lei absovenților de studii superioare. Problemele apar la interpretarea legislației. Contractul colectiv de muncă prevede majorarea salariului absolvenților de studii superioare. Salariul minim promis prin contractul colectiv de muncă la nivel național este de 880 RON.

Deși aparent îmbucurător, majorarea salariului minim al absolvenților de studii superioare îi va putea duce pe aceștia direct în șomaj. Prevederile contractului îi constrîng pe tinerii cu studii superioare să nu accepte o slujbă cu un salariu mai mic decît minimul de 880 de lei. Un exemplu concret ar fi situația unui tînăr student care a terminat o anumită specializare pe care nu dorește să o practice. Acesta nu are experiență, dar vrea să se îndrepte spre un alt domeniu și să învețe meseria respectivă, cu riscul de a cîștiga inițial mai puțini bani. În contextul în care patronul și absloventul sînt de acord asupra unui salariu mai mic decît cel de 880 de lei, contractul dintre cei doi nu poate fi încheiat.

Nivelul școlarizării nu trece dincolo de teorie
Agenții economici sînt în mare parte suspicioși în ceea ce privește nivelul de școlarizare a tinerilor absolvenți. Și pe bună dreptate, în condițiile în care absolvenții sînt cu practica la pămînt. Prin urmare, este un risc și un angajament pentru agenții economici să ia în echipă un tînăr care nu are deloc experiență. Cei mai afectați de această majorare a salariului minim sînt patronii. Ei vor fi nevoiți să refacă toate contractele de muncă pentru angajații cu studii medii și superioare, fiind obligați să plătească impozite mult mai mari pentru noile lefuri.

Fișa postului stabilește cîți bani iei
În același timp, nu toate firmele trebuie să le plătească 880 de lei angajaților cu studii superioare, ci numai celor încadrați pe posturi pentru care se cer studii superioare. Angajatorul este cel care stabilește pentru ce post salariatul său trebuie să aibă studii superioare, prin regulamentul intern al instituției. Prin fișa postului, angajatorul stabilește cerințele pe care trebuie să le îndeplinească salariatul. Iar, atunci cînd se cer studii medii, dispare obligația plății unui salariu minim de 880 de lei.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU