Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2609 > Actualitate Nr. 2609 de joi, 15 februarie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Meniurile traditionale, interzise în pensiunile


Pensiunile vor trece mai întîi prin sita deasă a autorizărilor

articol de: Mărgărit Grosu
Pensiunile vor trece mai întîi prin sita deasă a autorizărilor
 

Proprietarii pensiunilor agroturistice vor intra într-un proces de autorizare în baza căruia li se vor impune anumite proceduri de desfăsurare a activitătii. Pînă la obtinerea autorizatiilor de functionare, ei nu mai au voie, începînd cu anul acesta, să ofere turistilor alimente provenite din propriile gospodării, asta conform noilor cerinte impuse de Comisia Europeană (CE), incluse în pachetul legislativ de igienă al Autoritătii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Directorul Directiei Sanitar- Veterinare si Siguranta Alimentelor a declarat că toate pensiunile vor fi verificate si, în functie de conditiile pe care le îndeplinesc privind siguranta alimentelor si a spatiului de cazare, li se vor impune anumite proceduri de lucru. Acolo unde există conditii de igienă corespunzătoare se va putea folosi pentru masa turistilor produse din propriile gospodării. O pasăre din gospodărie, brînză si alte produse alimentare vor putea servi la prepararea hranei turistilor, dar numai după efectuarea acestui control. Pensiunile functionează pînă în prezent pe baza declaratiei pe propria răspundere precum că îndeplinesc conditiile cerute de lege privind igiena si siguranta alimentelor.
Doar cei care îndeplinesc conditiile de igienă vor putea folosi alimente din gospodării
Chiar dacă la început de drum, responsabilii din cadrul D.S.V.S.A. sînt mult mai îngăduitori cu proprietarii pensiunilor, selectia se anuntă destul de dură în acest domeniu. "Operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot pune pe piată produse de origine animală fabricate în Romania numai dacă acestea au fost preparate si manipulate în exclusivitate în intreprinderi ce au fost înregistrate si autorizate de către ANSVSA", se stipulează clar în HG 924/2005. Potrivit acestui act normativ, fiecare persoană care lucrează în zona de manipulare a alimentelor trebuie să îndeplinească anumite conditii de igienă, fapt ce va fi verificat de inspectorii D.S.V.S.A. Buzău. Bucătarii si ospătarii trebuie să fie perfect sănătosi, situatie atestată prin controale efectuate periodic. Cum pentru multi dintre proprietarii de pensiuni turistice, în afară de potentialul turistic al zonei, bucătăria a fost unul dintre argumentele care a determinat turistii să revină către o anume pensiune, este posibil ca cei care nu îndeplinesc conditiile minime de igienă pentru prepararea hranei cu alimente din gospodării să fie scosi din circuitul turistic.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU