Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2597 > Actualitate Nr. 2597 de joi, 1 februarie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Statiunea de cercetare legumicolă, organism în agonie

Odată cu retrocedarea terenurilor se vrea ca Cercetarea să fie "pusă pe butuci"

articol de: (I.G.)
Statiunea de cercetare legumicolă, organism în agonie
 

Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Legumicolă Buzău făcea parte din cele peste 8 statiuni mostenite din perioada de dinainte de 1989. Astăzi au mai rămas doar 4 asemenea statiuni si acestea cu finantare proprie. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de cînd la Buzău functionează SCDL. Altădată înfloritoare, cu succese remarcabile, Statiunea de cercetare ni se prezintă astăzi ca un organism în agonie. Si asta din cauza dezinteresului, dacă nu subminării cercetării românesti. Guvernele care s-au succedat la putere au arătat un dispret total pentru cercetători, neoferindu-le nici un fel de subventie de la bugetul de stat.

O nouă lovitură dată cercetării
Dacă statiunile de cercetare rămase s-au descurcat cum au putut, în regim propriu, datorită terenurilor avute în subordine, în curînd retrocedările anuntate către domeniu public si privat vor pune în dificultate si mai mult supravietuirea acestor institute. Nicolae Trandafir, directorul SCDL Buzău: "Cercetarea la Buzău se descurcă cum poate, în regim propriu. Niciodată nu am fost ajutati, nici măcar pentru salarii, desi rezultate avem la nivel international si national."
Din cele 419 hectare pe care Statiunea de cercetare le detine în prezent, ar avea nevoie pentru subzistentă aproximativ 160-170 hectare, minim.

Interese mari pentru achizitionarea terenurilor din subordinea SCDL Buzău
Terenurile detinute de Statiunea de cercetare sînt adevărate "mine de aur", atît prin amplasarea lor cît si prin potentialul de care dispun. Nicolae Trandafir: "Anul trecut, Academia de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti ne-a informat că proiectul retrocedării terenurilor din subordinea institutelor a fost blocat de Miniserul Finantelor din cauza faptului că nu sînt de acord să dea bani pentru cercetare. Am fost obligati de fostul guvern, printr-o ordonantă de urgentă să retrocedăm Episcopiei Buzăului 12 hectare de teren, iar în anul acesta vom mai retroceda restul, numai că nu se stie nimic deocamdată de data concretă a acestui proces."
Cert este că bătălia terenurilor de-abia a început si nu se întrevede nimic bun în folosul buzoienilor de rînd.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU