Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5945 > Actualitate Nr. 5945 de vineri, 20 septembrie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Noul director, cercetătorul Costel Vînătoru


"Banca de Gene pune România pe harta științifică a lumii"

Vînătoru a spus însă că "încă mai sînt multe de făcut"

articol de: Cristina STERIAN
"Banca de Gene pune România pe harta științifică a lumii"
 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit miercuri seară la Buzău unde a vizitat în parcul Crâng spațiul pe care va funcționa de acum Banca de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, proiect aprobat de Guvern săptămâna trecută. 

"Aici s-a născut prin hotărârea aprobată de Guvern Banca de gene din legumicultură. O împlinire a unei perioade de analiză foarte atentă și cu foarte multă stăruință. A fost nevoie să analizăm bine locația pentru că e foarte important ca în această zonă să dăm dimensiunea viitorului. Am botezat aceasta bancă de gene, dar trebuie să facem investiții serioase, pentru a pune la adăpost fondul genetic al țării. România are trei mari resurse: solul, apa și fondul genetic. O parte din el l-am pierdut din cauza multor factori. Suntem tributari azi importului, importăm legume, tomate în special. Va fi o muncă continuă, nu în salturi", a declarat, la Buzău, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Daea a adăugat că a venit miercuri la Buzău pentru a vedea de ce este nevoie astfel încât să fie alocată cât mai curând posibil o sumă pentru ca banca de gene să poată funcționa cât mai repede. Ministrul a vizitat locația unde va funcționa Banca de Gene, locație situată în parcul Crâng la fostul sediu administrativ al Urbis Serv, acolo unde i-a și predat inginerului Costel Vânătoru documentele aduse.

Documente prin care cercetătorul Costel Vânătoru a fost numit director al  Băncii de Gene, în organigramă fiind prevăzute alte 11 posturi. De asemenea, unității îi va fi alocat un autoturism.

"Am câștigat o victorie, dar nu întreaga luptă. Am obținut acest spațiu, am obținut hotărârea de Guvern, însă mai avem mult de lucru până când vedem construită banca după normele internaționale, pe urmă banca acreditată, pe urmă banca funcțională, cu laboratoare și înnobilată cu laboratoarele și genotipurile românești bine păstrate.

Mai avem până acolo, dar sperăm că, sigur, pașii sunt făcuți bine, temeinic, iar dacă avem certificatul de naștere, această hotărâre de Guvern, sperăm ca și pe celelalte să reușim să le facem. Ceea ce eu am atras atenția - și am ținut întotdeauna la acest lucru - să nu facem rabat la calitate: să facem o bancă de gene de nivel internațional, care să pună România pe harta științifică a lumii! 

Sunt multe de făcut - eu am fost luat prin surprindere: niciodată nu m-am gândit că voi ajunge la conducerea acestei unități! Mi-am dorit să existe această bancă de gene, dar nu mi-am dorit vreodată ca eu să ma ocup! Asta pentru că un ochi plânge, un ochi râde: un ochi râde pentru că am bucuria să văd actul normativ și speranța că vom face o bancă de gene, un ochi plânge pentru că eu am fost învățat în munca de cercetare și îmi vine foarte greu să mă rup de polenizare, de câmp, de tot ceea ce am făcut până acum 30 și ceva de ani. Vom începe cu studiul de fezabilitate și cu ceilalți pași necesari pentru a realiza acest obiectiv", a declarat la rândul său cercetătorul Costel Vânătoru. 

O estimare inițială a investiției arată că înființarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. Valoarea finală va fi dată de studioul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare.  

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Căldură cu program în creșe și grădinițe
În spitalul Săpoca e nevoie de personal specializat pentru intervenții în situații de criză

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU