Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5872 > Actualitate Nr. 5872 de joi, 9 mai 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Oameni cu simț de răspundere


Lacul din parcul Marghiloman, ecologizat de voluntari

O.N.G.-urile caută buzoieni care să se implice în proiectele ecologice

articol de: Andreea ZALESCHI
Lacul din parcul Marghiloman, ecologizat de voluntari
 

Oameni care nu o dată s-au unit pentru înfrumusețarea spațiilor verzi, acum o fac din nou. Cum natura e în permanentă schimbare, se pare că și gunoaiele sunt aruncate din ce în ce mai des, parcă schimbându-se cantitatea lor de la un anotimp la altul. Însă mai există și buzoieni cu simț de răspundere, cărora le pasă de spațiul verde al orașului.

Gabriel Benescu (SOR Buzău) și Diana Rus (Asociația Împreună pentru buzoieni și Buzăul Curat) au propus spre ecologizare o nouă zonă, anume lacul Marghiloman. Gunoaiele s-au strâns chiar pe suprafața lacului, iar Gabriel Benescu, le-a observat și a luat deja atitudine, propunând zona spre ecologizare.

"În primul rând este de menționat că locuiesc în vecinătatea parcului Marghiloman. Când m-am întors la Buzău în iulie 2017, după o absență de 12 ani, fiind membru al SOR, mi-am propus să fac un plan de monitorizare privind speciile care cuibăresc în arealul municipiului Buzău. Având în vedere că dispunem în municipiu atât de singura pădure intravilan din țară, pădurea Crâng, dar și de două parcuri, Tineretului și Marghiloman, cu acumulări de apă care prezintă condiții favorabile cuibăririi speciilor de păsări de baltă, am considerat oportună această inițiativă.

Încă din vara 2017 am observat că pe vegetația din lacul parcului Marghiloman cuibăreau 6 perechi de chirighiță cu obraz alb. Tot atunci am sesizat câte o pereche de găinușă de baltă cuibărind în stuful din ambele capete ale lacului. În sălciile de pe malul lacului am identificat un cuib de stârc galben. Totodată am observat că sunt foarte multe gunoaie atât pe malurile lacului, cât și pe luciul de apă. Atât cât am putut, am strâns de pe maluri, atât în vara anului 2017, cât și în 2018.

În toamna 2018 am participat la câteva acțiuni de ecologizare organizate în parcul Crâng. Din motive necunoscute, în toamna și iarna care au trecut s-au înmulțit gunoaiele de pe luciul de apă și din stuf. Nu m-am mai putut implica în acest an fiind plecat din țară, însă am încercat - și se pare că am ceva succes, cel putin declarativ - să inițiez o acțiune de ecologizare pe Facebook. Mi se pare îmbucurător, fără a fi surprinzător, că viceprimarul Ionuț Apostu a răspuns pozitiv la solicitarea mea de a sprijini acțiunea cu un mijloc flotant, fără de care gunoaiele care plutesc pe luciul de apă nu ar putea fi strânse. Probabil mă voi implica și în alte acțiuni similare la înapoierea în țară.", a declarat Gabriel Benescu, membru SOR.

Și s-au anunțat deja voluntari care sunt dispuși a oferi o mână de ajutor. Pentru cine este interesat, acțiunea va avea loc pe 16 mai, iar evenimentul cu mai multe detalii îl găsiți la adresa https://www.facebook.com/events/678192412633618/

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU