Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5824 > Actualitate Nr. 5824 de marti, 12 februarie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Subiect pentru cine ar vrea să ancheteze


De unde au apărut atîtea persoane cu dizabilități în orașul Buzău?

Plata lor și a însoțitorilor costă municipiul 10 milioane de euro

articol de: Doru GHEORGHIADE

Bugetul României, intens discutat, lăudat, dar mai ales criticat, încă nevotat în Parlament, crează mari probleme în teritoriu. Cei mai nemulțumiți sînt primarii de orașe și municipii care în noua filosofie socială a majorității de guvernare, li s-a delegat să plătească din bugetele locale  indemnizațiile persoanelor cu handicap și ale însoțitorilor acestora.   

Pentru orice comunitate locală, dar mai ales cele din sudul, sud-estul și nord-estul țării, adică în provinciile istorice din vechiul Regat, această decizie reprezintă o presiune serioasă asupra finanțelor locale. De pildă pentru municipiul Buzău, suma pe care ar trebui să o aloce în acest an, plății indemnizațiilor pentru persoanele suscitate, este de circa 10 milioane de euro, după cum a declarat presei, recent, însuși primarul Buzăului, Constantin Toma. În aceste condiții, dincolo de comentariile ample apărute în spațiul public, unele dintre ele avizate, altele mai puțin, merită observat că Buzăul este al doilea în topul național al sumelor pe care primăria locală trebuie să le plătească pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora.

Iată ce zicea primarul Constantin Toma pentru Opinia săptămîna trecută "Vom avea un deficit de aproximativ 10 milioane de euro numai din banii pe care vom fi obligați să îi alocăm presoanelor cu handicap și însoțitorilor acestora. Municipiul Buzău este pe locul al doilea din țară, după Galați, ca mărime a acestei sume. Este prăpăd, o situație alarmantă, pentru că rămânem fără bani de dezvoltare. Toate acestea se adaugă peste faptul că acum sîntem obligați prin lege să acordăm norma de hrană personalului bugetar din Primărie, care se ridică la 1,2 milioane de euro anual". 

De unde au apărut atît de mulți

Desigur suma este extrem de mare, iar Buzăul are, evident, nevoie de banii aceștia pentru investiții. Problema este cum s-a ajuns la această cifră foarte mare de persoane cu handicap. Poate acum se vor sesiza și cei care ar trebui să vadă cum s-au "înmulțit", oamenii cu nevoi speciale în acest oraș. S-ar putea ca rezultatele să ia pe multă lume prin surprindere.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
În ce situație vor tremura buzoienii la iarnă
Apa caldă s-a oprit, din spate vin acuzațiile

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU