Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5758 > Actualitate Nr. 5758 de vineri, 5 octombrie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Ce votăm la


Referendumul din 6-7 octombrie

Întrebarea de la referendum vizează clarificarea în Constituție a cuvîntului "soți" prin "un bărbat și o femeie"

Referendumul din 6-7 octombrie
 

Românii sînt așteptați, în acest weekend, la refe­ren­dumul de modificare a Constituției României pentru redefinirea familiei. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 5.685.517 persoane cu drept de vot. În țară vor fi organizate aproape 18.662 de secții de votare, iar în străinătate, 377, cele mai multe fiind în Italia și Spania, precizează gîndul.ro      

Referendumul pentru familie, care se va desfășura pe 6 și 7 octombrie, între orele 7.00 - 21.00, are la bază inițiativa cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie, prima de după 1989.

Așa va arăta buletinul de vot (foto) Inițiativa, semnată de peste 3 milioane de români, vizează înlocuirea sintagmei "între soți", după cum scrie, în prezent, la art. 48, alin. (1) al Constituției, cu sintagma "între un bărbat și o  femeie", astfel: 

"Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instituirea copiilor".

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018. Un număr de 672.187 de cetățeni români au domiciliul sau reședința în străinătate, fiind posesori de pașaport CRDS (Cetățean Român cu Domiciliul în Străinătate).

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul național pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezență la urne a cel puțin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.

MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 377 de secții de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, iar 185 în alte locații. Cele mai multe secții de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franța (15) și Germania (14).

Proiectul de lege privind revizuirea Constituției a fost adoptat, pe 9 mai, de Camera Deputaților. După un an de zile, Senatul a votat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Legii Fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.

Întrebarea, de pe buletinul de vot, la care alegătorii vor răspunde cu "DA" sau cu "NU" este: 

"Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?"

Ce înseamnă votul "DA"

Votul "DA" înseamnă că sunt de acord ca în Constituție să scrie CĂSĂTORIA este între un bărbat și o femeie

Ce înseamnă votul "NU"

Votul "NU" înseamnă că nu sunt de acord ca în Constituție să scrie CĂSĂTORIA este între un bărbat și o femeie. Astfel susțin căsătoria între persoane de același sex.


Referendumul nu este un vot pentru PSD sau contra PSD, nu este un vot pentru BOR sau contra BOR, nu este un vot pentru Coaliția pentru Familie sau contra LGBT. Referendumul este un vot pentru viitorul României și al poporului român.

"Pe 6 și 7 octombrie va fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituției, în sensul definirii căsătoriei ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie. Cei care dorim acest lucru trebuie să votăm DA. Sunt foarte multe voci care combat acest referendum, din păcate. Spun din păcate pentru că sunt foarte multe voci din presă care o fac, iar referendumul cred că este cea mai concretă definiție a democrației. Presa este prima care beneficiază de pe urma democrației prin libertatea de care se bucură. Cred că simplul fapt că acest referendum este atacat, boicotat, cred că ar trebui să ne motiveze și mai mult să ne mobilizăm la vot", susține tenorul Vlad Miriță.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU