Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5749 > Actualitate Nr. 5749 de joi, 20 septembrie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

O interacțiune care frămîntă opinia publică buzoiană


Cum a apărut șirul de atacuri violente în Buzău

Există sau nu grupări interlope sîngeroase în oraș?

articol de: Doru GHEORGHIADE
Cum a apărut șirul de atacuri violente în Buzău
 

Buzăul a fost scena unor evenimente deosebit de violente derulate pe parcursul a doar zece zile, timp în care au avut loc patru atacuri cu aspect interlop și care au înspăimîntat opinia publică. În mod evident, orice cetățean își pune problema: din care cauză orașul a avut parte de o concentrare atât de mare de momente sîngeroase? Mai mult, buzoienii se întreabă dacă nu cumva municipiul reședință de județ, scutit în ultimii ani de astfel de manifestări nu este luat încet, încet sub stăpînirea unor bande agresive?  

Fără pretenția de a face o analiză simandicoasă a situației totuși unele aspecte se pot observa fără efort. 

1) Într-adevăr, ultimele zile au fost marcate de evenimente extrem de violente în cascadă care s-au lăsat cu mult sânge. Și cu "spectacolul" aferent descris de presă din abundență, ceea ce a produs panică pentru buzoieni.

2) Dincolo de imaginile înspăimântătoare, de natură a crea mare indignare publică, se observă totuși că "eroii poveștilor" s-au ales cu răni multe, dar superficiale. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să ne liniștim pe ideea că s-a dat cu cuțitul, dar, a curs sînge, dar n-a murit nimeni.

3) Majoritatea suspecților au fost prinși de Poliție, dar procurorul de caz a dispus doar "control judiciar", spre indignarea oamenilor simpli care au văzut sînge, scandal, săbii ninja, macete, cuțite, spraiuri lacrimogene și chiar pistoale cu gaze.
Plus fotografii și filmări cu tipi fioroși care ne rîd în nas în fața camerelor de luat vederi. Starea de frustare a oamenilor și a polițiștilor devine astfel de înțeles. Cum adică niște interlopi sînt plasați doar sub control judiciar după atîta scandal? Oare mai suntem în siguranță noi și copiii noștri pe stradă? Întrebări, evident, logice și de bună credință.

Unde suntem astăzi

Bineînțeles că la aceste întrebări există și răspunsuri mai mult sau mai puțin punctuale, dar acestea trebuie oferite oamenilor de specialiști în domeniu.
Ca jurnaliști ne limităm la a observa următoarele:

a) Scandalurile au produs mult sînge, dar încadrările juridice ale faptelor sunt subțiri. De pildă, în cazul din Dorobanți au fost geamuri sparte și alte pagube materiale, deși s-au scos macete și bastoane telescopice nimeni n-a fost rănit direct. Victima s-a rănit singură, tăindu-se într-un geam spart. Asta nu înseamnă că lucrurile n-au fost extrem de grave; avem un atac de tip mafiot produs ziua în amia­za-mare, într-o zonă oarecare centrală.

b) La fel și în  cazul de  vizavi de Școala 5 și chiar în răfuiala de la clubul Aftercity, declarații ambigue ale unor victime date în scris la anchetă și nu în fața presei (taxa de protecție, pe care n-o mai susține nimeni, spre exemplu).

c) Nici victimele și nici agresorii nu sunt "ușă de biserică". Dimpotrivă, iar conflictele sunt niște răfuieli personale mai vechi sau mai noi. De pildă, în cazul din Dorobanți s-a conturat existența unui conflict mai vechi între grupările lui Dolar și Kent împreună cu proprietarul localului, un cetățean poreclit "Păcală" vs Edison  Marinescu, fiul lui Nixon. 

Așadar, în acest caz procurorul mai să-i dea dreptate și pe cine să propună spre arestare? Care-i mai vinovat decît celălalt?

De asemenea, la fel stau lucrurile și în cazul scandalului de vizavi de Școala nr. 15. Acestea sunt faptele. De ce Parchetul a decis ca în toate aceste cazuri cei implicați să primească "doar control judiciar" fără măcar să fie prezentați judecătorului de drepturi și libertăți. Asta ar trebui să explice procurorii. Măcar printr-un comunicat de presă deoarece opinia publică este curioasă și așteaptă o explicație.

Tinerii lupi se pregătesc de luptă

În final, mai trebuie spus că într-adevăr există un pericol. Edison este ceea ce se poate denumi un "lup tînăr". El pare educat mental și fizic să devină un lider interlop și să ocupe terenul gol. Vechii interlopi cu nume cunoscute între care și tatăl său au dispărut sau sînt gravi bolnavi. Astfel că din luna iulie Edison a început să producă evenimente care să-l arate drept un nou șef al interlopilor buzoieni. Acti­vitate care i-a produs trei dosare penale în 3 luni. Și e de așteptat să mai producă și altele, iar cazul din Dorobanți face parte din "planul de acțiune".

Lege slabă

Finalmente, mai e de observat că legile pe această zonă infracțională sunt extrem de slabe, parcă ar fi croite în formarea infracțională. O spun la unison toți polițiștii, procurorii, judecătorii și alți specialiști în Drept. Vede asta și poporul. Aici lucrurile se complică, iar factorul politic care face legi ar trebui să sesizeze și să ia măsuri în consecință. Pentru că de aceea i-au ales și-i plătim regește.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU