Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5675 > Actualitate Nr. 5675 de vineri, 4 mai 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Fenomenul periculos pe care-l vede toată lumea, dar îl ignoră toți


Buzăul, orașul curselor ucigașe de mașini

Noapte de noapte, pe străzile orașului gonesc tineri iresponsabili, iar accidentele se țin lanț

articol de: Doru GHEORGHIADE

Începutul de vară este marcat, ca de fiecare dată, în ultimii ani, de cursele de mașini desfășurate mai ales noaptea pe unele dintre arterele orașului. Așa cum ușor se poate vedea de către orice buzo­ian, mai ales noaptea, orașul este ocupat de tineri șoferi care transformă șoseaua în piste de curse.  În ultimii ani, automobi­liștilor li s-au adăugat și un grup de motocicliști locali, și ei în interminabile curse zgomotoase, care le fac nervii țăndări cetățenilor care au nenorocul să locuiască pe marginea arterelor pe care se desfășoară concursurile nocturne, iar, cîteodată pe B-dul Nicolae Bălcescu și în mijlocul zilei.

Cele de mai sus se știu de ani și ani atît de către opinia publică cît și de autorități. Acestea din urmă n-au găsit, încă, soluții pentru ținerea sub control ale acestor tipuri de comportamente, extrem de periculoase pentru pietoni sau șoferi și enervante pentru oamenii care noaptea nu se pot odihni din cauza motoarelor accelerate la maximum și a scîrțîitului de cauciucuri. Mai mult, în loc ca fenomenul să fie controlat, pe măsura trecerii timpului, noi și noi artere devin piste de concurs.

Ultimul exemplu

Un ultim exemplu care demonstrează că șoselele buzoiene s-au umplut de inconștienți, potențial criminali s-a produs la începutul minivacanței de 1 mai. În noaptea de 27 spre 28 aprilie, un elev de 18 ani proaspăt posesor al permisului de conducere, nu încape îndoială judecînd după vîrstă, pe noua Cale a Eroilor, cu un VW Passat. Potrivit unor informații afirmate de surse de maximă încredere, băiatul a încercat să depășească un Jeep, dar din cauza lipsei de experiență, a izbit mașina de teren și apoi s-a dat peste cap de 4 ori. Volkswagen a rămas cu roțile în sus, iar tînărul a scăpat ca prin minune fără nici o zgîrietură și a ieșit pe picioarele lui din mașina făcută zob. Aceleași surse ne-au precizat că ambele mașini veneau din parcarea noului Kaufland, unde aproape noapte de noapte se strîng tineri teribiliști și fac curse de mașini sau drifturi.

Ce distracție, ce mișto!

Evenimentul recent produs face parte dintr-o serie de astfel de incidente rutiere în care sînt implicați tineri fără experiență la volan care au descoperit un mod de distracție foarte periculos. Sînt astfel sute de cetățeni abia trecuți de vîrsta adolescenței care se strîng noaptea, mai ales în week-end, în diverse locuri în mod special în parcările unor hipermarketuri dar și în alte locații. Acolo, unii beau alcool, alți consumă substanțe halucinogene creînd astfel o situație mai "potrivită" pentru încingerea unor curse de mașini ori pentru a face celebrele drifturi. Din cînd în cînd, puștii, pentru a se "da mari" în fața junelor ies cu mașinile pe drumurile din oraș și produc ceea ce am constatat pe Calea Eroilor. Așadar, avem de-a face cu un fenomen care adună pe zi ce trece din ce în ce mai mulți adepți. Un fenomen care tinde să transforme drumul public într-o junglă.

Ce se poate face?

În mod evident, ținerea sub control a fenomenului cade în sarcina autorităților competente. Numai că acest lucru nu pare a fi luat în calcul de nimeni. Puținele patrule de poliție rutieră sau poliție locală nu apar niciodată în momentul potrivit în vreo acțiune de descurajare. Practic, se vede că nu există nici un fel de strategie pentru combaterea acestui fenomen pe care toată lumea îl observă dar se face a nu-l vedea. Foarte probabil lucrurile vor evolua în același fel, pînă cînd se va produce un accident grav. Vor urma luările de poziție publică deja cunoscute, după care, pînă la următorul accident fiecare se va descurca cum va putea. Pînă cînd autoritățile noastre vor înțelege ce responsabilități au față de cetățenii acestui oraș doar părinții acestor puști poate că ar putea interveni. Numai să nu fie prea tîrziu pentru unii...

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU