Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5674 > Actualitate Nr. 5674 de joi, 3 mai 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

S-a instalat seceta!


Grîul și rapița, în pericol

articol de: Marilena DINU

"Plouă în mai, ai mălai", spune o vorbă din bătrîni. Iar toată lumea așteaptă de sus ploaie, pentru că jos, pe pămînt, deja e jale. Căldura neobișnuită le dă fiori reci agricultorilor, care își fac griji în privința culturilor semănate în toamnă, dar și pentru cele de primăvară.      

Grîul și rapița sînt în plină dezvoltare, iar pentru a ajunge la rod au nevoie de apă, la fel și porumbului îi trebuie apă în această perioadă. Doar că pămîntul este uscat, bătătorit și pe alocuri a început să crape. Fenomenul este numit de spcialiști secetă pedologică și este provocat de lipsa apei de la suprafața solului. Pentru ca plantele să nu sufere, iar recoltele să nu fie compromise este nevoie de ploaie: cam de circa 15 litri pe metru pătrat, cît de curînd, altfel agricultorii vor începe să-și calculeze pierderile.

Sînt primele strigăte de îngrijorare ale agricultorilor. Odată cu încălzirea vremii, pămîntul a început să se usuce și cum iarna a fost blîndă rezerva de apă din sol pare că nu este suficientă. La suprafața pămîntului au început să apară și crăpături, semn că s-a instalat deja seceta pedologică. Fenomenul pare să fie accentuat și de o altă problemă, provocată de această dată de zăpada tîrzie din luna martie. Mai exact, odată cu topirea omătului, pămîntul s-a tasat la suprafață. Specialiștii spun că așa ceva se întîmplă o dată la cîțiva ani. 

Valeriu Călin, președinte Agroceres spune că "Datorită zăpezii care a tasat solul destul de tare, la suprafață a și început să crape. În anii în care către  finalul iernii sau începutul primăverii vin aceste zăpezi, se întîmplă această chestiune. Așa cum v-am spus, de-a lungul a 30-40 de ani am întîlnit acest fenomen care este destul de rar".

Suprafața irigată, foarte mică

Situația este alarmantă iar soluțiile ar fi irigațiile sau precipitațiile. Cum prima variantă iese din calcul, dat fiind că în regiune suprafața irigabilă este foarte mică în raport cu cea cultivată, agricultura este, practic, la mila cerului. Fermierii vorbesc des­pre un minim necesar de 15 litri de precipitații pe metrul pătrat astfel încît recoltele să nu piardă din calitate și cantitate.

Cele mai afectate sînt culturile de toamnă, care acum sînt în plin proces de dezvoltare, iar pentru a ajunge la rod au nevoie de apă: "În momentul de față grîul a început înspicatul, rapița e pe final de înflorit. Datorită crăpăturilor care au apărut se rup o parte din rădăcini", precizează Valeriu Călin, agricultor Lipia.

Despre această problemă, Costică Bașturea, agricultor Padina, este de părere că "problema se pune pentru culturile de toamnă care au fost fertilizate în faza a doua cu îngrășămînt pe bază de azot. Acest îngrășămînt nu a ajuns la nivelul rădăcinilor, deci nu va fi consumat de plante, ceea ce înseamnă minus la producție, minus la calitate și cu plusuri la cheltuieli".

Probleme și în vie

Probleme sînt și la de vița de vie, unde cel mai mult au de suferit culturile tinere care nu au rădăcinile atît de dezvoltate și sînt mai la suprafața solului.  În schimb, viile  aflate la maturitate au rădăcini înfipte și pînă la 15 metri în pămînt astfel încît sînt mult mai rezistente la secetă. Chiar și așa, specialiștii au intervenit cu săpături pentru a distruge crăpăturile formate la suprafața solului, prin care se pierde rezeva de apă din profunzimea pămîntului.

"Noi luptăm acum împotriva secetei prin lucrările superficiale asupra solului și distruigerea capilarității și a acestor crăpături din sol pentru a împiedica evaporarea apei, transpirația din solul mai profund", explică Șerban Ghiorghiu, oenolog.

Seceta este abia la început, iar specialiștii spun că dacă va ploua plantele vor putea fi salvate. Asta rămîne însă de văzut pentru că, cel puțin pentru această săptămînă, meteorologii au anunaț vreme deosbit de caldă pentru aceată perioadă. Ceva precipitații slabe cantitativ sînt așteptate abia săptămîna viitoare. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU