Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5665 > Actualitate Nr. 5665 de vineri, 13 aprilie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Studiu de caz


Ce ascunde cazul de agresiune sexuală asupra fetiței de cinci anișori din Robeasca

De ce a ajuns un puști de 14 ani să fie suspect de viol

articol de: Doru GHEORGHIADE

Cazul șocant apărut recent la Robeasca, acolo unde părinții unei fetițe de 5 ani s-au plîns Poliției că fiica lor a fost violată de un puști de 14 ani, în afară că a oripilat opinia publică prin problema complexă, reprezentanții instituțiilor statului care sînt abilitate să investigheze situația.

În acest moment datele despre caz sînt puține și nu limpezesc situația și asta pentru că nici măcar funcționarii abilitați să acționeze se confruntă practic cu o premieră. În primul rînd, actorii acestui eveniment sînt doi copii, condiție în care o mare parte a anchetei ține de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului. 

Instituție care a luat primele măsuri de urgență în sensul că a purces la primele ședințe de consiliere psihologică pentru cei doi copii și pentru familiile lor. Pe de altă parte, Poliția așteaptă verdictul specialiștilor de la Medicină Legală care stabilește științific dacă agresiunea s-a produs și dacă totul a avut aspectul unui viol sau a fost un altfel de agresiune cu sau fără conotații sexuale. 

Agresiunea sexuală a fost confirmată  Ultimele infirmații intrate în poesesia ziarului nostru transmise de surse medicale confirmă că cei de la examenul preliminar efectuat de medicii de chirurgie infantilă arată că fetița a suferit traumatisme în zonele intime. Cu alte cuvinte, agresiunea sexuală s-a produs. Cam la aceeași concluzie au ajuns, spun sursele noastre și specialiștii de la Medicina Legală care au constat o agresiune sexuală, dar nu s-au putut pronunța precis asupra cauzelor care au produs traumatismele. Adică dacă a fost vorba despre o acțiune generată de tentativa unui act sexual ori leziunile au fost produse dintr-o "joacă" care nu a avut drept intenție contactul intim în sensul clasic al sintagmei. Oricum ar fi, despre fetiță se poate spune că din punct de vedere medical a fost victima unei agresiuni sexuale. În schimb, nu este clar dacă băiatul a săvîrșit acțiunea sub influența unor pulsiuni sexuale sau a fost altceva care nu denotă intenția unui viol în accepțiunea juridică a sintagmei. Acest aspect este însă deosebit de greu de stabilit în condițiile în care presupusul agresor are totuși doar 14 ani, vîrstă la care teoretic instinctele sexuale nu ar trebui să fie foarte bine conturate.

Oricum nu răspunde penal

Cît prvește răspunderea penală a minorului presupus violator aceasta este exclusă conform legii. În aceste condiții răspunderea morală cade în sarcina părinților. Doar morală pentru că situația nenorocită trebuie analizată de specialiști din toate unghiurile de vedere. De pildă, un asmenea gest făcut de un puști de 14 ani trebuie judecat în contextul în care societatea de azi asaltează copiii de la cele mai fragede vîrste la un "bombardament sexual".

Ecranele televizoarelor, paginile ziarelor ori Internetul sînt pline de imagini cu activități sexuale, unele explicite la care copiii din România au practic acces liber și nelimitat. Și nu numai în România. Ca atare, dacă minorul nu este bine urmărit și educat să facă față acestor provocări periculoase el riscă să pună în practică exact ceea ce vede la TV ori pe NET, fără a fi conștient sau uneori chiar fiind conștient de pericolul reprezentat de faptele sale dar cedează teribilismului specific prea­dolescenței.

Toate acestea pot fi greu stabilite de o anchetă a Poliției sau de către specialiștii cei de la "Protecția Copilului" care, însă, pot stabili mai ușor circumstanțele în care s-a produs evenimentul pu­nînd în practică cunoștințele specifice dacă la mijloc a fost vorba despre un viol ori despre o joacă la care e posibil să fi consfințit ambii copii. Așadar, situația e deosebit de gravă și de complicată dar evenimentul ne arată la ce pericole sînt supuși copiii din ziua de azi.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Proces important, strămutat la Dîmbovița
Ce se află în spatele scandalului presupusului viol din Centrul special din Rm. Sărat

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU