Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2584 > Actualitate Nr. 2584 de miercuri, 17 ianuarie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Întrăm în Europa cu picioarele înainte


Locuri în cimitire la preturi de lux

articol de: (M.I.)
Locuri în cimitire la preturi de lux
 

Desi anunturile de genul "Vînd loc de veci, împrejmuit, fără cruce, dimensiune 2m/1m, pret usor negociabil" au cam dispărut de prin paginile ziarelor, tranzactiile cu astfel de terenuri continuă să fie surse inepuizabile de venit.

Constructii de lux...
Chiar dacă termenul de concesionare pe termen limitat prevede ca posesorul locului să nu construiască în spatiul respectiv decît o cruce si un gărdulet, cei care achită taxa pentru locul de veci gîndesc pe termen lung si exploatează la maxim metrii pătrati de pămînt. Nici nu se răceste bine mortul, si familiile celor decedati deja se întrec în constructii pompoase, cavouri luxoase si cruci de marmură de cea mai bună calitate. Operatiunea de deshumare dă startul cererilor si ofertelor, iar preturile variază după zonă, categorie si buzunar.

...la preturi de lux
Comparativ cu Bucurestiul, unde cimitirele sînt clasificate pe patru categorii, la Buzău răposatii pot fi cazati numai în cimitire de lux, de clasa I, precum "Dumbrava", sau cimitire de clasa a II-a, precum "Sfîntul Gheorghe", "Eroilor" si "Constantin si Elena". Potrivit administratiei cimitirului "Dumbrava", asigurarea unui loc de veci pe termen limitat costă undeva între 275 si 325 lei noi. Concesionarea se face pe 7 sau 25 de ani, în functie de taxa calculată si de orientarea celui care o achită. Astfel, un mormînt decent, amenajat în limitele bunului simt, cu simplitatea crestinului de rînd ce provine dintr-o familie cu educatie religioasă, devine peste noapte teren cu asezare strategică pentru care se bate palma si se oferă mii de euro.

În Occident, sume modice
În acelasi timp, tot într-un stat european, mai exact în Olanda, cetătenii trecuti de vîrsta a treia, achită suma modică de 8 euro pe an, în schimbul căreia, pe lîngă zona împrejmuită de teren, beneficiază si de celelalte accesorii necesare la înmormîntare, printr-un sistem de asigurare a mormintelor bine pus la punct de către cei responsabili si capabili.

 

COMENTARII

lazaroiu:
nico
Foarte interesant si bine realizat
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU