Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5629 > Actualitate Nr. 5629 de marti, 13 februarie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

O realitate cruntă


Buzăul, un loc intrat în putrezire

Fenomenul consumului de droguri ne arată unde a ajuns societatea buzoiană

articol de: Florina ARGHIR POPESCU
Buzăul, un loc intrat în putrezire
 

Buzăul a devenit un loc periculos, chestiune cu care, din păcate trebuie să ne obișnuim. Ultimele știri arată că drogații mișună peste tot în jurul nostru. Unii au murit, alții au devenit criminali, iar sute și sute, poate mii, căci nimeni nu știe cu precizie, sînt ființe care oricînd ne pot omorî copiii, prietenii sau bunicii, într-o criză sau în sevraj pentru că nu mai au concentrația obișnuită de drog în sînge. Povestea nu e nouă, dar acum începem să-i vedem adevăratele proporții. Desigur, cel mai simplu este pentru buzoieni să-și pună întrebarea cum s-a ajuns aici? Iar răspunsul simplist este: autoritățile sînt de vină! Concret, o parte din vină o au autoritățile, dar și cetățenii simpli au o parte din responsabilitate!

Ceea ce percepem astăzi din realitatea crudă care ni se înfățișează în ultimele săptămîni este consecința firească a ignorării fenomenului. Pentru toată lumea a fost mai comod să se spună că fenomenul consumului și traficului de droguri clasice și etnobotanice e sub control. În afara cîtorva semnale din presă și ale discuțiilor din underground la nivel public, totul a fost bine și frumos. Era liniște, doar că liniștea adîncă ascundea un fenomen care s-a amplificat zi de zi, oră de oră. Apoi, a apărut moartea puștiului de la Liceul Economic, urmată de o serie de cazuri de tineri drogați, ajunși la UPU, pentru ca, în sfîrșit, să devină limpede că realitățile sînt mai negre decît ne-am imaginat vreodată.

A apărut și crima

Duminică seara, așa cum era de așteptat a apărut și o crimă săvîrșită de un consumator de droguri. În actuala realitate era doar o chestiune de timp. Așadar, tînărul Andrei Muscalu, un băiat de 22 de ani, ai căror părinți l-au lăsat să fie crescut de unchiul său și femeia cu care acesta din urmă își trăia viața, a venit acasă surescitat și a cerut de mîncare. Era în starea lui obișnuită. Nu a primit imediat mîncare pentru că femeia l-a mustrat că în camera sa din strada Dimitrie Cantemir Nr. 13 era vraiște. S-a înfuriat, l-a bătut pe unchiul său, un pensionar MApN și l-a înjunghiat mortal, iar cetățeanca a scăpat cu lovituri grave doar pentru că s-a refugiat la vecini. Andrei a zbughit-o și s-a ascuns în Crîng, unde a fost depistat și încolțit de o echpă mixtă de jandarmi și polițiști care l-au încătușat, iar apoi, după primele cercetări l-au dus la Spitalul Săpoca, unde a fost internat pentru investigații specifice. Bilanțul ultimului eveniment cauzat de recrudiscența fenomenului etnobotanicelor este un mort, o femeie rănită grav și o adevărată psihoză în rîndul cetățenilor. La toate acestea se adaugă celelalte evenimente nenorocite din ultimele săptămîni. Bun, și ce-i de făcut?

În ceasul al 12-lea...

După toate cele investigate putem spune că sîntem cu adevărat în ceasul al doisprezecelea... Moment în care, fie ne afundăm în mocirlă și putreziciune, fie ne trezim la realitate. Problema e a întregii țări, dar și a fiecărei comunități în parte. Primarul, prefectul, parlamentarii, politicienii, școala și cetățenii, părinții, rude, trebuie să strîngă rîndurile. Inițiativa trebuie să vină de sus. Strînși la un moment dat la aceeași masă, reprezentanții comunității de toate nivelurile trebuie să găsească o strategie. Să vedem ce avem și ce ne mai trebuie, cum să acționăm, cum să ne apărăm pe noi și pe ceilalți. Astăzi, în diverse locuri, se trafichează și se consumă droguri. Acasă, în școală, pe stradă, în cluburi, aproape peste tot. Iar dintre cei căzuți victime viciului pot apărea oricînd criminali. Ei pot fi la volan, pe stradă, în școală, lîngă noi, la restaurant. Oriunde... Dacă, însă, nu se va crea nimic, putrezirea va continua.

Amănunte din viața criminalului drogat și a victimei sale

Detalii noi ies la iveală în legătură cu crima de pe strada "Dimitrie Cantemir", dar și din viața criminalului. Andrei Muscalu, tînărul care și-a ucis unchiul duminică seară, avea probleme serioase de sănătate, confirmate atît de rude, cît și de vecinii săi de pe strada unde a avut loc crima.     

Este vorba de o problemă psihică, care i s-ar fi declanșat în momentul în care părinții săi au divorțat și l-au lăsat în grija bunicilor. Acesta este și unul dintre motivele în plus pentru care a fost dus la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, pentru investigații. Tînărul a fost crescut de bunici, după ce părinții s-au despărțit. Mama sa, care este sora lui Adrian Mocanu, bărbatul ucis, a obținut custodia copilului după divorț, dar a plecat la București și l-a lăsat în grija părinților săi, care locuiau în aceeași casă în care a avut loc crima.

Adrian Muscalu a crescut în casa bunicilor pînă în clasa a noua, cînd mama sa l-a luat la București, unde a urmat liceul. Se pare că acolo a dat de gustul drogurilor, pentru că în momentul în care s-a întors la Buzău era dependent deja.

În casa bunicilor s-a mutat, între timp și unchiul său, Adrian Mocanu, după ce a divorțat de soția sa. În urmă cu trei ani, Adrian Mocanu și-a refăcut viața alături de o femeie pe care a adus-o acasă, pe nume Ana Călinescu. Relația cu nepotul său era din ce în ce mai proastă. Băiatul primea permanent bani și nu puțini, de la mama sa, care și ea și-a refăcut viața și are o poziție bună în București, bani pe care îi cheltuia numai pe droguri. La început a încercat să-l îndrepte, dar văzînd că nu are pe cine, a refuzat să mai aibă de-a face cu el. Îi mai ducea uneori mîncare, cînd îi cerea. De altfel, Andrei Muscalu ieșea pe stradă și le cerea mîncare tuturor vecinilor, care spun că umbla murdar, cu părul lung și neîngrijit și permanent zăpăcit de droguri.

În seara crimei, unchiul său a intrat să-i ducă de mîncare. L-a atacat cu o rangă l-a doborît la pămînt, l-a făcut zob și apoi i-a tăiat gîtul, apoi a atacat-o pe concubina unchiului său care se afla în altă cameră. Femeia s-a luptat cu el, pentru că, deși avea o constituție scheletică și nu era prea înalt, în seara aceea avea forța unui animal sălbatic, cel mai probabil din cauza drogurilor consumate. Cît s-a întors în camera sa să ia cuțitul cu care și-a ucis unchiul, femeia a reușit să fugă din curte. S-a repezit după ea în curtea vecinilor, care i-au sărit în ajutor și a încercat să o taie. Are cîteva răni provocate de cuțit, dar nu serioase.

Femeia a fost externată ieri și are nevoie de consiliere psihologică. Întreaga suflare de pe strada "Dimitrie Cantemir" este în stare de șoc. Nimeni n-ar fi crezut că băiatul pipernicit, care abia se ținea uneori pe picioare și care le cerea mereu de mîncare, va face o asemenea grozăvie. Apropiații femeii spun că mama criminalului îi spunea mereu fratelui său că fiul său este imprevizibil și că l-ar putea omorî, dar acesta îi răspundea neîncrezător că este un pipernicit pe care l-ar dovedi dintr-o singură palmă. Timpul a demonstrat că lucrurile nu au stat așa, iar faptul că a ignorat avertismentul surorii sale l-a costat viața.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Proces important, strămutat la Dîmbovița
Ce se află în spatele scandalului presupusului viol din Centrul special din Rm. Sărat

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU