Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5568 > Actualitate Nr. 5568 de vineri, 3 noiembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Asta ar fi cu adevărat reformă


La liceu se va putea intra doar cu examen de admitere

Măsura vizează implementarea învățămîntului dual

articol de: Florina ARGHIR POPESCU
La liceu se va putea intra doar cu examen de admitere
 

Mai marii învățămîntului buzoian sînt de părere că noul concept de învățămînt dual poate reforma ducația româ­nească în ansamblul ei și va repune la locul lor conceptul de învățămînt teoretic și cel de învățămînt profesional.

După consultări în teritoriu, conducerea Inspectoratului Școlar Județean transmite că formula cea mai bună ar fi reintroducerea examenului de admitere în licee, în paralel cu stabilirea unui prag de intrare în învățămîntul liceal mai mare sau egal cu 5.

În consecință, copiii care vor obține sub media minimă să fie îndreptați către învățămîntul profesional. Conceptul nu este nou și a funcționat cu un oarecare succes înainte de 1989. Între timp, numeroasele așa-zise reforme au modificat modul de admitere în liceu, astfel că astăzi, asistăm la mari dihotomii în sistem. Există numeroase exemple de candidați care au ajuns liceeni cu media 1 la examenul de admitere, iar învățămîntul profesional este, în cele mai multe cazuri, depopulat. Consecința firească este că aveam un grup de absolvenți de liceu de vîrf, apoi un grup majoritar mediocru, din care destul de puțini absolvenți reușesc să ia Bacalaureatul și o echipă și o lipsă acută de absolvenți calificați și pentru economia reală românească.

Inițiativa schimbării a venit de la liceele centenare

Inițiativa lansată de I.Ș.J. nu este neapărat nouă. Dar ea a fost lansată de ani buni de grupul liceelor centenare din țară care au transmis oficial Ministerului Educației Naționale că soluția corectă de accedere în licee este exa­menul direct care selectează cel mai fidel competențele candidaților. Iată că, în cele din urmă M.E.N. a înțeles aceste aspecte și a dispus consultări ample în teritoriu inițiate de inspectoratele școlare. La Buzău consultările au avut loc între I.Ș.J., profesori, elevi și părinți, iar rezultatele sînt clare: examenul direct e cel eficient.

Ce spune conducerea I.Ș.J.

În legătură cu toate acestea, inspectorul general adjunct al I.Ș.J., Nela Wamsiedel, explică într-un interviu: "Pentru a putea dezvolta genul de învățămînt dual ar trebui introdusă medie de admitere în liceu. Opinia noastră, a Inspectoratului este că ar fi foarte bine dacă admiterea la liceu s-ar face pe bază de examen și să spunem un prag de acces la învățămîntul liceal, iar acesta să fie media 5. Astfel încît copiii care au medie sub 5 să se regăsească în învățămîntul profesional".

Învățămîntul profesional, o jenă în România

În plus, adjuncta Nela Wamsiedel spune că în acest moment, există o reticență  față de învățămîntul profesional: "Cu regret, dar este punctul meu de vedere, constat că a devenit în România o jenă pentru a merge pe această formă de învăță­mînt, deși săptămîna trecută am participat la Sibiu la un exercițiu de bună practică a școlilor care au învățămînt profesional și tehnic și am văzut niște exemple de bună practică deosebite. Îmi doresc foarte mult să avem și noi la Buzău, adică un agent economic care să dezvolte un astfel de parteneriat cu un liceu tehnologic pentru învățămîntul profesional și tehnic". Rămîne, așadar, de văzut, care va fi concluzia după ce dezbate­rile pe acest subiect se vor fi încheiat în toată țara.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU