Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2579 > Actualitate Nr. 2579 de joi, 11 ianuarie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Dacă nu stati bine cu aritmetica, nu mergeti la Trezorerie!


Formule matematice complicate pentru taxa de înmatriculare

articol de: Titi Petre
Formule matematice complicate pentru taxa de înmatriculare
 

Pentru a sti cîti bani trebuie să scoată din buzunar, oamenii trebuie să ia lectii de matematică, să facă scăderi, împărtiri  si înmultiri după o formulă de calcul  care cuprinde si cîteva tabele. Totul se face pe propria răspundere si nimeni nu are responsabilitatea de a verifica declaratia dată de viitorul proprietar
 Pînă ieri, la Politia Judetului Buzău, pe stil nou nu a fost înmatriculat nici un autovehicul

O geantă de documente si calculator de buzunar
Buzoienii care au dorit să-si înmatriculeze autoturismele în primele zile ale acestui an au avut surpriza să constate că nici o institutie a statului din judet nu le poate da informatii exacte privind valoarea taxei de înmatriculare pe care trebuie să o plătească. Și aceasta deoarece actualele prevederi legale nu nominalizează clar o institutie care să stabilească cuantumul acestor taxe si nici urmărirea achitării lor. Practic, în momentul de fată stabilirea valorii taxei speciale pentru prima înmatriculare a unui autoturism sau autovehicul rămîne la latitudinea fiecărui detinător de masini, care practic poate achita orice sumă de bani, fără a fi verificat dacă aceasta este corectă. În normele metodologice pentru aplicarea Codului Fiscal se precizează că răspunderea privind suma de plată aferentă taxei speciale revine celui care o plăteste, acesta avînd doar obligatia ca în documentul de plată să mentioneze la rubrica "reprezentînd" seria cărtii de identitate a masinii. Tot potrivit Codului Fiscal, plata acestei taxe se face la Trezoreria Statului, institutie care însă are doar rolul de a încasa sumele declarate de proprietarii de masini.
Taxele de înmatriculare pot fi calculate corect după o formulă matematică complicată
Cei care totusi vor să plătească corect taxa pentru înmatricularea autoturismelor au la dispozitie o formulă matematică extrem de complicată. O problemă care, în cele din urmă, nu ar fi atît de complicată, însă pentru a avea acces la această formulă cei care detin masini noi ar trebui să detină noul Cod Fiscal, care contine toată metodologia privind stabilirea sumelor ce trebuie achitate pentru înmatriculare. În rest, cei care trebuie să o calculeze si să o plătească sînt detinătorii de masini. Astfel, în Codul Fiscal se precizează că taxa specială se plăteste de către persoana fizică sau juridică care face înmatricularea, în numerar sau prin virament, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului, la unitătile fiscale în a căror evidentă sînt înregistrati. În ceea ce priveste suma pe care detinătorii de masini trebuie să o plătească pentru prima înmatriculare, aceasta trebuie calculată după formula "taxa specială" = A x B x C x (100-D)/100, în care A este capacitatea cilindrică, B - taxa prevăzută în coloana 3 a Tabelului 1, C - coeficientul de corelare a taxei prevăzut în coloana 2 a Tabelului 2, D - coeficientul de reducere a taxei în functie de deprecierea autoturismului/autovehiculului, prevăzut în coloana 3 de la Tabelul 2. Problema este că nimeni nu răspunde pentru greseala de a plăti mai putin pentru taxa de înmatriculare.
Pînă ieri, la Politia judetului Buzău, pe stil nou, nu a fost înmatriculat nici un autovehicul.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Tîlhărie la lumina zilei pe cel mai circulat bulevard din Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU