Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5480 > Actualitate Nr. 5480 de joi, 29 iunie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Constatare dureroasă


Primarii încep să simtă, pe propria piele, ce înseamnă un singur cablist care să facă legea în comunitățile lor

articol de: Doru GHEORGHIADE

Primarii din județ încep să simtă, pe propria piele ce înseamnă să aibă un singur operator de cablu în comunitățile pe care le păstoresc. Sînt numeroase exemple de edili-șefi care se plîng că au avut personal de-a face cu hachițele lui Adrian Neagu, proprietarul rețelei de cablu TV SAT 2002 SRL care a obținut exclusivitate în ora­șele și comunele lor și care îi controlează mediatic, în condițiile în care în localitățile respective există doar postul său de tele­­viziune, TV SUD-EST.  

 
De pildă, surse din interiorul primăriei Merei ne-au declarat că au asistat personal la o discuție telefonică, atunci cînd primarul Chircă a fost apelat de Adrian Neagu, care i-a vorbit urît și i-a reproșat de ce nu l-a întrebat pe el înainte să dea undă verde proiectului guvernamental e-guvernare, menit să introducă Internet wirless în instituțiile publice pentru eficientizarea activității administrative. 

Sursele noastre afirmă că primarul Chircă a încercat, calm, să țină piept șuvoiului de invective primite de la Adrian Neagu, cel care, ați ghicit, este singurul furnizor de servicii de cablu TV și Internet din Merei și care emite doar un singur canal TV, postul propriu TV SUD-EST, frustrîndu-i astfel pe cetățeni de dreptul legal și fundamental democratic de a avea mai multe opțiuni. Sînt informații concrete că Neagu s-a comportat astfel și cu mulți alți primari, unde el este singurul operator de cablu din comună, supunîndu-i la presiuni pe aleși și amenințînd cu pute­rea unicei televiziiuni locale cin comunitate. Astfel, Nea­gu și grupul său de interese îi țin captivi pe cetățenii nevoiți să vadă și să audă doar ce le dă proprietarul TV SUD EST, iar primarii sînt la mîna patronului TV SAT. Culmea e, că unii care astăzi primesc perdaf de la Adrian Neagu l-au susținut și au făcut tot posibilul ca TV SAT să dețină monopol în comunitățile lor, și iată, sînt la cheremul său. Numai că unii dintre ei au început să se revolte. Dar de ce l-a beștelit Neagu pe Chircă la telefon? Pentru că statul instala Internetul în primărie și nu l-a instalat el. Exact la fel s-a întîmplat însă și cu alți primari care i-au asigurat monopolul ș i-au băgat bani în firmă lăsîndu-l singur cu cablurile sale în comunele lor. Iar azi trag ponoasele...

Ce e programul e-guvernare

Programul e-guvernare de branșare la Internet a primăriilor din mediul rural e finanțat de stat și are ca scop eficientizarea actului birocratic, după cum ne-a declarat președintele Consiliului Județean Bu­zău, Petre Emanoil Nea­gu, care a adăugat că este obligatoriu de implementat în tot județul. Iată cam cum s-a comportat grupul de interese de la Rîmnic format din triada Holban-Cîrjan-Neagu cu aleșii cetățenilor și pînă la urmă cu cetățenii noștri pe care-i ține în beznă și le livrează doar doar ce vrea el și pe banii lor. Toate acestea în condițiile în care, atenție, alte rețele de cablu retransmit TV SUD-EST alături de toate celelalte  posturi locale și regionale.

PS1. Să fim bine înțeleși! Această campanie de presă declanșată de noi este un act pur jurnalistic de informare a oamenilor despre acțiuni care pot degenera, la un moment dat. Nu am avut și nu avem nimic nici cu omul de afaceri sau persoana Adrian Neagu, nici cu societatea TV SAT 2002 SRL, ori cu postul TV SUD-EST. Adrian Neagu își poate conduce afacerile cum vrea. Avem însă a semnala modul în care a procedat și procedează șmecheresc față de celelalte stații locale și regionale din județul Buzău. Legea spune că orice cablist, deci și TV SAT are obligativitatea să introducă în grila de programe și alte canale TV decît cele patronate de domnia sa. În ceea ce ne privește noi, Focus TV, ne-am luat adio de la ideea că TV SAT ne-ar mai putea introduce vreodată în grila de programe. Așa cum multă lume a sesizat, am arătat principial,perfidia cu care s-a acționat pentru crearea unui monopol de servicii și mediatice prin blocarea sistematică a intrării pe piața de cablu și a altor operatori, precum și boicotul altor stații TV locale și înlocuirea lor cu postul lui Neagu, astfel că oamenii sînt obligați de situație să vadă doar TV SUD EST. Un singur post tv pentru toți românii s-a pomenit doar pe vremea de dinainte de 1989... Și asta în condițiile în care celelate rețele de cablu care operează precum UPC sau TELEKOM au în grila lor de programe TV SUD EST, Neagu, însă, a făcut invers, a cumpărat rețelele mai mici care transmiteau toate posturile locale și regionale, le-a scos din grilă, și-a lăsat doar TV SUD EST, fapt gravissim care trebuie rezolvat de autoritățile locale și centrale. De ce este grav? Pentru că în spatele TV SAT s-a format un grup de interese nelegitim care manipulează din mai mul­te puncte de vedere, asigu­rîndu-și un spațiu politic în partide presînd asupra conducerilor acestora, iar epicentrul este la Rm Sărat.

În acest context, autoritățile locale, dar și cele centrale trebuie să ac­ționeze în așa fel încît legea să fie aplicată, iar piața concurențială pe zona serviciului de telecomunicații prin cablu să fie funcțională. Căci dacă nu, chiar exponenții autorităților vor pica ei înșiși în capcana acestui mono­pol TV SAT.

PS2. Iar, dincolo de toate cele de mai sus să nu uităm că această manieră de lucru de tip semimafiot ține, în cazul de la Rîmnicu Sărat 40.000 de oameni fără posibilitatea de a alege și serviciile altor operatori de cablu, telefonie fixă și mobilă, Internet mobil și posturi tv, așa cum se întîmplă pe orice piață concurențială funcțională. Monopolul s-a implementat cu acceptul și bunăvoința, ca să spunem doar atît, acum, a grupului de interese de la Rîmnic. Or, acest monopol pe Rîmnic și nu numai pur și simplu, înseamnă, deschiderea drepturilor a zeci de mii de cetățeni, care au doar o singură opțiune, programele TV SUD EST.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU