Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5327 > Actualitate Nr. 5327 de marti, 1 noiembrie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Avem regulament pentru atribuirea locurilor de parcare! Ce urmează?

Acțiunea de atribuire e una de durată. O primă etapă se va încheia la sfîrșitul anului în curs

articol de: Cătălina JINGOIU

Regulamentul pentru atribuirea locurilor de parcare, în orașul Buzău, a fost aprobat, greul abia de acum încolo începe. Aflat timp de o lună în dezbatere publică, dar fără să fi fost dezbătut la modul propriu, documentul adoptat de consilieri vine să nască numeroase ambiguități. Se pune, de pildă, problema, cînd vor fi pregătite parcările pentru ca oamenii să depună la Primărie dosarele prin care să solicite locuri de parcare. Se pare că lucrurile se vor face în etape, iar primele locuri, disponibile în 15 parcări de bloc.

Este vorba despre acele parcări asfaltate în ultimii ani, unde, în perioada următoare, se trece la amenajarea și numerotarea locurilor disponibile. Autoritățile estimează că pînă la finele anului, se vor putea semna primele contracte pentru atribuirea unor locuri de parcare. "În prima fază a acestui proces de concesionare a locurilor de parcare, vor fi amenajate, numerotate, acele amplasamente care sînt deja reabilitate. Există un număr de aproximativ 15 amplasamente, în Micro 5, zona Mareșal Averescu și zona centrală: Tribunal, CEC, Casa căsătoriilor. Acestea fiind într-o fază avansată de amenajare, urmează marcarea, numerotarea și scoaterea lor la licitație. Acest proces se va termina, probabil pe la sfîrșitul acestui an. Vor fi diverse forme de înștiințare în privința acestor lucrări, inclusiv prin dialogul cu asociațiile de proprietari", a declarat purtătorul de cuvînt al Primăriei Buzău, Gabriel Peneș. 
 Procedură etapizată 
Procedura pentru atribuirea locurilor de parcare este și ea una etapizată. Mai întîi, municipalitatea anunță disponibilitatea de a atribui locurile de parcare. La fiecare scară de bloc vor fi afișate aceste anunțuri precum și documentele cu care oamenii trebuie să se prezinte pentru a solicita un loc. Asociațiilor de proprietari au obligația de a anunța apoi locatarii cu privire la data organizării licitației pentru atribuirea locurilor de parcare. Listele cu solicitanți se întocmesc tot de către asociații. Deși regulamentul aprobat de consilieri prevede atribuirea directă în cazul în care numărul cererilor nu îl depășește pe cel al locurilor existente, municipalitatea anunță că a decis, după adoptarea regulamentului, să organizeze licitație pentru fiecare loc.  În etapele următoare, se vor amenaja și licita celelalte spații de parcare din jurul blocurilor. Va urma o lungă perioadă în care terenul va fi pregătit pentru înființarea parcărilor, și implicit o perioadă mai lungă de așteptare pentru proprietarii de autovehicule. "Restul locurilor de parcare urmează ca anul viitor, în limita bugetului alocat pentru așa ceva, să intre în același proces. În primul rînd, identificarea, reabilitarea, numerotarea, marcarea și abia după aceea, scoaterea lor la licitație. Cetățenii trebuie să știe că acest lucru nu se va întîmpla de pe o zi pe alta", a mai spus Gabriel Peneș. 
Cîte locuri sînt necesare? 
Marea necunoscută este cîte locuri de parcare sînt necesare în spațiile din jurul blocurilor. Asta pentru că nici înainte de întocmirea proiectului supus votului consilierilor locali și nici după, nu s-a realizat un studiu cu privire la numărul posesorilor de autoturisme din municipiu și numărul locurilor de parcare, pentru a ști exact care este situația. Reamintim, potrivit proiectului adoptat săptămîna trecută de Consiliul Local Municipal Buzău, în schimbul unei taxe, orice locatar care deține un vehicul mai ușor de 3,5 tone, poate obține un abonament pentru un loc de parcare.
  În mod normal, abonamentul este de 60 de lei pentru o persoană fizică și 300 de lei pentru o firmă. Dacă se ajunge la licitație și sînt mai mulți doritori, prețul crește. De pildă, dacă pentru același loc de parcare licitează o persoană fizică și un locatar, prețul de pornire este cel aplicabil firmelor, adică 25 de lei pe lună și, respectiv, 300 de lei pe an.

Condiții îndeplinite

Ca să poată licita, buzoienii trebuie să demonstreze că sînt proprietarii unui imobil sau că locuiesc cu chirie la adresa respectivă. În plus, trebuie să arate că sînt la zi cu plata taxelor și impozitelor, că dețin un autoturism înmatriculat în România și că au asigurare valabilă un an. Un abonament asigură locul de parcare doar în intervalul orar 16.00 și 8.00. Dacă un șofer va parca pe locul altcuiva în acest interval, riscă o amendă de 300 de lei.  Pe de altă parte, va fi interzisă inscripționarea pe carosabil a numărului de înmatriculare al mașinii, faptă pedepsită cu o amendă de 500 de lei.  În plus, buzoienii au obligația de a întreține locurile de parcare, atît perioada verii cît și a iernii, astfel încît parcarea să se facă în condiții normale.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU