Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2561 > Actualitate Nr. 2561 de vineri, 15 decembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Pentru rezolvarea tuturor cererilor,


2 miliarde necesare pentru rezolvarea problemei protezelor

articol de: Corina Rachiteanu

Pe listele de așteptare ale C.J.A.S. figurează la momentul actual 5562 de cereri pentru proteze, din care 1407 datează încă din 2004, 2109 au fost înregistrate în 2005, iar alte 2056 au apărut în 2006. Pînă de curînd, au existat solicitări depuse încă din 2003, dar au fost soluționate cu ajutorul a cîtorva sute de milioane de lei vechi, bani proveniți din rectificarea bugetară de sfîrșit de an. Pentru ca toate cele 5562 de cereri să poată fi onorate, C.J.A.S. mai are nevoie de circa două miliarde de lei vechi.

Protezele auditive, cele mai căutate
Cel mai frecvent, buzoienii depun cereri pentru proteze auditive. Problemele de auz sînt foarte răspîndite mai ales printre bătrîni, dar, din păcate, urechile lor trebuie să aștepte luni bune sau chiar ani pînă să poată auzi mai bine. Numai că atunci cînd în sfîrșit intră în posesia lor, au surpriza să constate că se defectează înainte de termen. Problema cea mai frecventă este reprezentată de bateriile protezelor, care se descarcă destul de repede, sînt destul de scumpe și nu sînt decontate de Casă. Important este că se compensează cele mai ieftine modele de proteze, iar dacă sînt mai scumpe, asiguratul trebuie să plătească diferența de bani. În general, suma pe care asigurații o primesc pentru o proteză auditivă este de 10 milioane de lei vechi. Totodată, și cererile pentru protezele oculare sînt în număr destul de mare, dar Casa decontează numai contravaloarea cristalinului, necesar pentru efectuarea operației de implant, care poate depăși suma de 15 de milioane de lei vechi.

Prioritate au copiii și bătrînii
Solicitate sînt și soluțiile vîsco-elastice, care suplinesc lichidul din articulații și care sînt considerate a fi tot proteze. De asemenea, cereri multe sînt și pentru ghete ortopedice, cărucioare, proteze de șold, coapse și membre. Prioritate pe liste au copiii și bătrînii. Destul de frecvent, persoanele vîrstnice solicită saci colectori pentru colostomie, iar cererile lor, pentru că reprezintă o urgență, sînt soluționate de obicei într-o perioadă de maximum două săptămîni.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
45 de milioane de euro pentru drumurile din județul Buzău
Cercetătorul Costel Vînătoru, director al Băncii de Gene

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU