Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2550 > Actualitate Nr. 2550 de miercuri, 29 noiembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Mîine, noul Cod rutier intră în vigoare


Teorie și practică în obținerea permisului

articol de: Corina Rachiteanu

Cei care vor să înceapă orele de condus vor trebui să cunoască regulile de circulație înainte să se urce la volanul mașinii, proba teoretică nemaifiind reluată în cazul nepromovării examenului practic. Cu "sala" odată promovată, "traseul" se poate da de mai multe ori. Potrivit noilor modificări aduse la regimul circulației, atît cei care au avut ghinionul să nu promoveze examenul pînă la 1 decembrie, cît și cei care-l susțin pentru prima oară după această dată, trebuie să știe că trebuie să urmeze noi pași pentru obținerea permisului de conducere. Înainte de începerea cursurilor practice, aceștia trebuie să susțină și să promoveze mai întîi testul de cunoștințe teoretice în cadrul școlii de șoferi. Acest lucru vine însă și în sprijinul celor care doresc obținerea permisului după 1 decembrie, pentru că noua legislație nu mai obligă reluarea examenului teoretic în cazul nepromovării celui practic. În acest mod, dacă este promovată "sala", "traseul" poate fi dat de mai multe ori, timp de un an. Totodată, înainte de începerea cursurilor de pregătire în cadrul școlilor de șoferi, solicitantul trebuie să mai facă dovada faptului că este apt din punct de vedere psihologic pentru conducerea de autovehicule.

Fișa medicală, de la medicul de familie
O altă modificare, ce simplifică pașii care trebuie urmați pentru un permis de conducere, este adusă la certificarea stării de sănătate, acea "fișă medicală" care se putea obține numai de la anumite unități sanitare, și care de mîine va putea fi eliberată și de către medicul de familie. O altă facilitate este susținerea cursurilor practice și de către cei care mai au doar trei luni pînă la împlinirea vîrstei minime prevăzute de lege pentru obținerea permisului. Noile modificări mai prevăd ca susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere să se facă în zile diferite pentru fiecare categorie sau subcategorie, atît în localitatea de domiciliu, cît și la locul de reședință al solicitantului.

Viteză cu 20 km/h mai mică pentru învățăcei
O persoană care a fost condamnată, prin hotărîre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare corporală gravă, tîlhărie sau furt al unui autovehicul se poate prezenta la examen pentru obținerea permisului de conducere dacă îndeplinește doar una din următoarele situații: au trecut șase luni de la data executării pedepsei sau a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămînerii definitive a hotărîrii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei. Viteza maximă admisă pentru cei care fac școala este cu 20 de kilometri pe oră mai mică decît pentru conducătorii auto. Totodată, regula este valabilă, în afara localităților, pentru cei care au mai puțin de un an de la obținerea permisului auto.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU