Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5063 > Actualitate Nr. 5063 de joi, 15 octombrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Statul român, cel mai mare jupîn


De ce mor de inimă cetățenii de la blocurile cu lift

Statul a inventat două instituții care se calcă pe picioare, dar percep fiecare propriile taxe. Cine nu plătește, se alege cu liftul blocat, așa cum s-a întîmplat în cazul cardiacului din Micro 3

articol de: Doru Gheorghiade
De ce mor de inimă cetățenii de la blocurile cu lift
 

Statul român îi îmbolnăvește pe cetățeni de inimă și uneori le provoacă suferinzilor cardiaci infarct. Așa s-a întîmplat duminica trecută cînd un cetățean de 70 de ani dintr-un bloc turn din Micro 3 abia a ajuns la spital după ce a suferit un infarct. Omul era cardiac de multă vreme, avea montate stenturi, iar în ulti­mele trei zile înaintea accidentului a fost nevoit să  urce de mai multe ori pe scări pînă la etajul 5 pentru că liftul a fost blocat de trimișii unei instituții inventată doar pentru a crea o sinecură care să stoarcă bani de la cetățeanul de la bloc. Victima a suferit infarctul în propriul apartament și n-a putut fi transportat mai repede la spital pentru îngrijiri urgente deoarece liftul fusese blocat, iar cei de la I.S.U. și S.M.U.R.D. au trebuit să-l care pe om cu o prelată specială pe scări. Apoi, bărbatul a ajuns în stare gravă la un spital din București, iar medicii fac și acum mari eforturi pentru a-l menține în viață. Ceea ce este însă strigător la cer e faptul că statul nostru cel de toate zilele a creat două instituții ce verifică lifturile din România, contra unor taxe fabuloase, evident fără ca practic să facă un lucru concret. Cine n-are bani, rămâne fără lift. Actualmente, în România orice lift trebuie verificat de două entități. Una, numită Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, pe scurt ISCIR care trimite din doi în doi ani specialiști să verifice lifturile din teritoriu. Specialiștii verifică, după care, stabilesc ce e de făcut. Adică indică piesele defecte sau care nu mai corespund, fac și un proces verbal prin care obligă proprietarii să-l repare pe banii lor. Verificarea costă mult. Sumele percepute pentru autorizare sau reautorizare după caz sînt de ordinul zecilor de milioane pentru o scară de bloc, calculată în funcție de numărul de apartamente aferente condomeniului. Dacă defectele nu se remediază, liftul nu primește aprobarea de funcționare și este închis. Scurt și la obiect. Numai că totul costă de te îndoaie. Dar aceasta nu-i decît o parte din calvarul pe care proprietarii de locuințe din blocurile cu lift trebuie să-l îndure.

Unul pleacă, altul vine

Scăpat de pretențiile celor de la ISCIR, locatarii răsuflă ușurați. Și în suflet, dar și la buzunare. Pentru puțin timp căci nu trece prea mult și la ușa liftului își fac apariția alți specialiști. Ei sînt angajații Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recepientelor sub Presiune, adică CNCIR.
Aceștia, la rîndul lor, se uită atent, analizează profund și, în funcție de cum bate vîntul, stabilesc dacă liftul poate funcționa și primi garanție. În funcție de cum bate soarele, e și perioada de funcțiune viitoare. Toată afacerea costă și ea zeci de milioane. De pildă, asociația de proprietari din blocul din Micro 3, unde s-a întîmplat evenimentul narat mai sus, avea de plătit 40 de milioane pentru că le-a expirat garanția emisă de CNCIR, iar băieții, prompt, au sigilat mașinăria. Și cu asta, basta! Cine-i slab de inimă, să facă bine să țină regim și să-și pună familia să-l care pe scări în cîrcă, dacă n-are voie să facă efort. Iar pentru ca tabloul să fie complet, trebuie spus că de mentenanță efectiv trebuie să se ocupe o societate de profil cu care asociația e obligată să aibă un  contract. Contract care costă și ăsta de te rupe. De aceea, spunem că oamenii de la blocurile turn pot muri de inimă și la propriu, dar și la figurat.

Și o scurtă precizare

În final precizăm că sîntem de acord că un lift defect prezintă, realmente, pericol de moarte. Profitînd de acest adevăr care poate da fiori, iată că statul român a inventat două instituții care fac, cam același lucru și percepe fiecare taxe exorbitante. Ca atare, solicităm aleșilor noștri să studieze situația și să facă demersurile care le stau în competențe pentru a elimina această aberație care pur și simplu fură legal din banii cetățenilor. Soluția ar fi ca ISCIR și CNCIR să se unească și să facă treaba de la un capăt la altul contra unor costuri rezonabile. Altfel, omenii de la turnuri nu vor mai putea plăti la infinit și, rînd pe rînd, vor simți înțepături în zona inimii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Tîlhărie la lumina zilei pe cel mai circulat bulevard din Buzău

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU