Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4901 > Actualitate Nr. 4901 de miercuri, 25 februarie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Haos urbanistic și tupeu!


Cum a apărut ilegal ditamai clădirea privată pe terenul de stat al A.N.I.F.

Construcția ridicată anul trecut pe strada Frăsinet nr.3 este construită de firma Conprif S.A.

articol de: Doru GHEORGHIADE
Cum a apărut ilegal ditamai clădirea privată pe terenul de stat al A.N.I.F.
 
Imobilul nu are la bază nici certificat de urbanism, nici, evident, autorizație de construire

Acum, imobilul e numai bun de dărîmat

Haosul și tupeul unor cetățeni par să fie termenii care ­ca­racterizează cel mai bine urbanismul de la Buzău. Un exemplu concret, care vine să confirme ipoteza de mai sus, este cel al construcției date în folosință anul trecut în curtea de la adresa Frăsinet nr. 3. Acolo a fost construită o clădire impresionantă, proprietar fiind societatea Conprif S.A., deținută în parte de Constantin Ghiveci. Imobilul nu are nici un document urbanistic la bază, după cum confirmă surse din Palatul Comunal, și a fost construit pe un teren care aparține în parte Agenției de Îmbunătățiri Funciare de la Buzău. Povestea proprietății asupra terenului este una destul de complicată și este de investigat modul în care suprafața a ajuns astăzi în posesia Conprif S.A, ­respectiv ANIF Buzău. Oricum, din mersul documentelor se observă că în 28.11.2013 proprietar unic al terenului era Conprif S.A., pentru ca din datele oficiale din data de 14.04.2014 să rezulte că terenul aparține atît Conprif S.A., cît și ANIF Buzău. 

Cum s-ar dezlega misterul

Misterul situației des­crise mai sus s-ar putea dez­lega dacă luăm serios în calcul că societatea Conprif S.A, aparținînd lui Constantin Ghiveci, are drept obiect de activitate, printre altele, efectuarea de lucrări de îmbunătățiri funciare, iar contractele cu ANIF din anii ridicării construcției de pe Frăsinet nr. 3 au crescut exponențial, la fel de rapid ca etajele imobilului din curtea aflată în apropierea intersecției străzilor Frăsinet cu Chiristigii. ­Există, de asemenea, informația potrivit căreia ANIF și-a recuperat terenul din Frăsinet nr.3, după un control al Curții de Conturi, care a reliefat faptul că firma Conprif S.A. ar fi intrat în posesia suprafeței grație lipsei de combativitate, dacă nu a perfectei neimplicări a șefilor ANIF în păstrarea sau recupe­rarea patrimoniului imobi­liar. Evident că misterul acestor ciudate evoluții ale evenimentului ar putea fi dezlegat dacă anumite instituții ar investiga fenomenul.

Cine pune ordine în urbanism 

După cum arătam în debutul acestui material, clădirea din Frăsinet nr.3 nu are la bază nici un document care să permită edificarea ei. Dacă pentru construirea unui coteț în propria curte e nevoie de un munte de documente, de avize și para-avize, aprobări, alte ștampile și semnături, a căror obținere durează luni în șir, pentru Constantin Ghiveci construirea „palatului” n-a creat nici un fel de apăsare. 
Nu e foarte limpede pe ce s-a bazat acest om cînd a construit imobilul, dar e cert că n-a cerut și n-a primit nici autorizație de demolare a vechii clădiri existente pe terenul ­res­­pectiv, nici certificat de urbanism și, pe cale de consecință, nici autorizație de construire. Bineînțeles că neexis­tînd aceste documente, nu există nici un proiect oficial al imobilului și nici avize de la Pompieri sau alte instituții care se ocupă cu siguranța și viața cetățeanului. Practic, din punctul de vedere al legii și autorităților, clădirea din Frăsinet nr.3 nu ­exis­tă.

Numai bună pentru demolat

Sursele noastre spun că, în acest moment, dacă s-ar aplica actualele acte normative în litera ei, spi­ritul lor adică, Legea 50/1991, clădirea ar trebui demolată. Pur și simplu. În plus construirea ei este un caz penal desăvîrșit atît pentru cei care au făcut-o, cît și pentru cei care n-au observat, ca în plin Centrul Buzăului se ridică la cer un adevărat bloc. Totul ilegal, așa după cum dezvăluie o mulțime de surse de presă independente. Dar ceea ce e cel mai grav este că situația din Frăsinet nr. 3 se repetă, fără jenă cu cel puțin alte trei clădiri mari, construite de aceeași Conprif S.A, una dintre ele aflată la cîțiva metri distanță de cea care face obiectul articolului de față.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU