Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4891 > Actualitate Nr. 4891 de miercuri, 11 februarie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Prim verdict în „Dosarul Gloria“


Primarul Boșcodeală, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Boșcodeală a anunțat că demisionează de la șefia P.S.D. Buzău și deleagă prerogativele de primar celor doi viceprimari

articol de: Laurențiu MARINOV
Primarul Boșcodeală, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare
 
El susține că sențința nu e dreaptă și va ataca cu apel

Primarul Constan­tin Boșcodeală a fost condamnat ieri de un complet de la Judecătoria Brașov la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. Instanța l-a condamnat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și l-a achitat pentru cea de-a treia infracțiune pentru care a fost trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploiești al DNA.
Magistrații de la Jude­că­toria Brașov care au pronun­țat sentința l-au condamnat pe Constantin Boșcodeală la 3 ani de închisoare pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, la 4 ani de închisoare pentru săvîrșirea infracțiunii  de abuz în serviciu contra intereselor publi­ce în formă calificată, și l-a achitat pentru cea de-a treia infracțiune de abuz în serviciu. „Instanța a contopit pedepsele și a decis ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de 4 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an, în total 5 ani de închisoare“, a declarat judecătorul Anda Sîmpetru, purtătorul de cuvînt al Ju­de­cătoriei Brașov. Pedeapsa nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. 

Fonduri acordate ilegal unor asociații sportive

Primarul Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată în vara anului 2013, pentru acuzații de abuz în serviciu reunite într-o singură cauză cunoscută drept „Dosarul Gloria” ce a fost dată spre so­lu­ționare Judecătoriei Brașov. 
Dosarul a fost astfel denumit pentru că faptele incriminate de procurorii anticorupție au legătură cu baza sportivă a clubului de fotbal Gloria. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anilor 2002-2008, Constantin Boșcodeală, în calitate de primar al municipiului Buzău, a acordat unor asociații sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosința gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău. 
Beneficiarii finali ai acestor sume și ai dreptului de a folosi complexul spor­tiv sînt societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile spor­ti­ve. În urma acestor favo­ruri, socotite de procurorii DNA ilegale, bugetul municipalității ar fost prejudiciat cu sume foarte mari. 
Astfel, „în cursul anului 2008, prin încălcarea atri­buțiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei către Asociația Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău (denumită în continuare „Asociația sportivă”) cu titlu de finanțare nerambursabilă – din care suma de 279.496,32 lei reprezintă plăți directe efectuate către Regia Autonomă Municipa­lă (R.A.M.) Buzău (unitate din subordinea Consi­liului local Buzău, la care Asociația sportivă avea debite restante). De asemenea, la data de 19 mai 2006, fără a exista o hotărîre a Consiliului Local al Municipiului Buzău, inculpatul Boșco­deală Constantin Octavian a acordat direct, în ­folo­sin­ță gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a muni­ci­piului Buzău, Asocierii în participațiune formate din Asociația Sportivă „Voința Buzău” și S.C. Monte Cris S.R.L. Buzău, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 2.675.555,22 lei, reprezentînd veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009. În plus, începînd cu anul 2002, cînd Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprie­tatea publică a municipiului Buzău, primarul Boș­codeală Constantin Octavian a asigurat nelegal folosința gratuită a stadionului de fotbal Asociației Sportive Fotbal Club Gloria Buzău și, prin intermediul acesteia, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentînd veniturile nerealizate din exploatarea bunului.”, se arată în rechizitoriul pro­curorilor DNA. 
Instanța care a judecat cauza a luat act că re­pre­zentanții municipalității, ­res­pectiv consilierii locali, nu s-au constituit parte civilă în proces pentru recupera­rea prejudiciului. Prin urmare au revocat măsura sechestrului asigurător instituită încă din anul 2012 prin ordonanța procurorului asupra bunurilor primarului Constantin Boșcodeală.

Primele efecte ale condamnării

Imediat după condam­nare, primarul Constantin Boșcodeală a declarat pentru Focus FM că pe­deapsa i se pare nedreaptă și că va declara recurs la Curtea de Apel Brașov. El a lăsat să se înțeleagă că își reanalizează poziția, atît în privința funcției de primar al municipiului Buzău cît și din cea de președinte al organizației județene a PSD. Edilul a declarat că se gîndește să delege atribuțiile către cei 2 viceprimari pînă cînd Justiția va da un verdict definitiv în „Do­sarul Gloria”. În această situație competențele ar urma să fie delegate către cei doi viceprimari, Fănică Bîrlă și Sebastian Radu. Totodată, Constantin Boșcodeală a spus că inten­ționează să își dea demisia din fruntea PSD Buzău, organizația urmînd să fie condusă de un interimar numit de la Centru.

Sentința pe scurt a Judecătoriei Brașov:

Cu aplicarea art. 5 Cod penal: În baza art. 396 alin. 1 și 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. a Cod procedură penală achită inculpatul BOȘCODEALĂ CONSTANTIN OCTAVIAN, , fără antecedente penale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 248 Cod penal 1969 combinat cu art. 2481 Cod penal 1969, întrucât fapta nu există. În baza art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 297 alin. 1 Cod penal și art. 35 alin. 1 Cod penal, condamnă inculpatul BOȘCODEALĂ CONSTANTIN OCTAVIAN, cu datele de stare civilă de mai sus la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (6 acte materiale). În baza art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 297 alin. 1 Cod penal și art. 309 Cod penal, condamnă inculpatul BOȘCODEALĂ CONSTANTIN OCTAVIAN, cu datele de stare civilă de mai sus la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În baza art. 38 alin. 1 Cod penal raportat la art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal contopește și aplică pedeapsa cea mai grea respectiv 4 ani închisoare, la care se adaugă o treime din cealaltă, respectiv 1 an. Inculpatul execută pedeapsa rezultantă a închisorii de 5 ani. În baza art. 65 al. 1 Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 66 al 1 lit. a, b, Cod penal ca pedeapsă accesorie, pe durata executării pedepsei principale conform art. 65 al. 3 Cod penal. În baza art. 67 al. 1, 2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, Cod penal, pe o durată de 5 ani, pedeapsă care se execută, conform art. 68 al. 1 lit. c, Cod penal, după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate. Ia act că persoana vătămată, Municipiul Buzău, nu s-a constituit parte civilă. Revocă măsura asiguratorie dispusă prin ordonanța procurorului din 20.03.2012 vizând sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului Boșcodeală Constantin Octavian. Ia act că inculpatul a avut apărător ales. În baza art. 274 al. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 5.000 lei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință pu­bli­că, azi, 10.02.2015.

 

COMENTARII

secuiu:
In sfarsit...
...Dumnezeu nu doarme.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Cauzele masacrului de la Spitalul Săpoca

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU