Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4869 > Actualitate Nr. 4869 de luni, 12 ianuarie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Cum se creează o realitate paralelă


„Minorul“ exploatat de polițiști are... 27 de ani

Cu toate acestea postura polițiștilor filmați cu mîinile în buzunare este penibilă

articol de: Doru GHEORGHIADE
„Minorul“ exploatat de polițiști are... 27 de ani
 
Un filmuleț plasat pe Net și preluat rapid de televiziunile centrale în care apărea un cetățean care schimba roata unui autoturism al Poliției, asistat de o femeie în timp ce polițiștii asistau impasibili, a creat o stare de indignare în toată țara. 
Presa tabloidă, mai ales, a preluat fără o minimă ve­rificare subiectul și filmulețul și a tras concluzia că tînărul care lucra la schimbarea roții ar fi fost minor iar cea care-l asista ar fi fost chiar mama lui. Astfel, întreaga zi de vineri a fost marcată mai ales în plan local de preluarea știrii, postarea ei pe site-uri și organizarea de emisiuni televizate în cadrul cărora s-a dezbătut „subiectul”.
După o scurtă documentare s-a constatat că, de fapt, minorul avea 27 de ani, femeia era prietena lui, iar polițiștii într-adevăr se uitau cu mîinile îndesate în buzunare. Iată, așadar, cum cîteva zile la rînd, presa centrală și locală a creat o realitate paralelă. Adevărul este că polițiștii s-au aflat într-o poziție jenantă, pa­lavragind aiurea în timp ce un bărbat le rezolva pana. Pe de altă parte, la fel de penibil ar fi fost dacă ­s-ar fi apucat ei înșiși de ­trea­bă, și i-ar fi filmat cineva, așa cum, de altfel, s-a și întîmplat. Într-o țară normală, Poliția ar avea o echipă specială de intervenție și ­ser­vice pentru astfel de situații care să nu oblige pe polițiști să facă abuz de autoritatea lor și nici să-i ducă în postura penibilă de a-și sufleca mînecile pentru a-și manifesta talentele în materie de vulcanizare.

Se descurcă cum pot

Poliția nu are o astfel de echipă de intervenție, iar atunci cînd se întîmplă o pană, fiecare se descurcă cum poate. Abia dacă defecțiunea nu se poate rezolva la fața locului este chemată o platformă iar plata se face printr-o înțelegere ulterioară cu proprietarul platformei trimisă în teren. Oricum, cum bine se știe, Poliția nu are bani nici măcar pentru alimentarea cu cantități decente de  carburanți, iar uneori nu există fonduri nici pentru achitarea RCA.

Eroarea nu scuză situația

Erorile în lanț lan­sate de presă vizînd minorul exploatat de polițiștii buzoieni fac un grav deserviciu presei care s-a dovedit, în multe cazuri incapabilă să aplice minime nor­me ale deontologiei, dar nici nu scuză atitudinea oamenilor legii care păreau „scoși” din filmele cu Vacanța Mare și Garcea.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU