Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4839 > Actualitate Nr. 4839 de vineri, 21 noiembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Niște politicieni stau cu inima la gît


Cine sînt membrii lotului Beganu

Tot mai mulți cetățeni se întreabă dacă toți banii au ajuns strict la cei pe care D.N.A. i-a adus în fața reflectoarelor

articol de: Doru GHEORGHIADE
Ieri a fost o zi extrem de grea pentru cei 5 membri care formează așa-zisul Lot Beganu. După ce miercuri au primit ordonanță de reți­nere din partea procuro­ri­lor anticorupție, fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, așa zisul afacerist Gheorghe Ceteraș din Țăndărei devenit mili­onar în euro peste noapte și un interpus al unor persoane pe care, deocamdată, le bănuim dar nu le știm, inginerul din Direcția Silvică Buzău, Ion Irimia, avocatul Mihail Cosmin Vasile, fiul fostului prim-procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Pătîrlagele, și, în cele din urmă, judecătorul Neculae Toader de la Judecătoria Pătîrlagele au fost introduși în arestul IPJ Prahova de la Cîmpina după ce CSM a dat avizul pentru magistratul care s-a pronunțat în prima instanță pe “cazul Ceteraș”. Ieri de dimineață și pînă la prînz, toți cei 5 au compărut iar în fața procurorilor la audieri. 
În jurul orelor 11, cei 5  au fost duși, din nou, în arestul din Cîmpina, pînă după-amiază cînd au ajuns la Curtea de Apel Poliești, instanța de la care pro­cu­rorii au cerut mandate de arestare preventivă.

Cum s-au dat șpăgile

Comunicatul emis de DNA pe marginea cazului arată printre altele și cum 
s-au dat șpăgile, dar nu explică, încă, și dedesubturile afacerii. 

„Procurorii din cadrul Direc­ției Naționale Anticorupție – Serviciul ­Te­ri­torial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de: 
BEGANU PAUL, prefect al județului Buzău în perioada 2009-2012, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: 
- luare de mită, 
- abuz în serviciu, dacă func­ți­onarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- fals intelectual 
- instigare la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, 
- instigare la dare de mită 
CETERAȘ GHEORGHE, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de : 
- constituire a unui grup infracțional organizat 
- cumpărare de influență 
- trei infracțiuni de dare de mită 
TOADER NECULAE, judecător în cadrul Judecătoriei Pătârlagele, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: 
- luare de mită și 
- abuz în serviciu, dacă funcți­onarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit 
VASILE MIHAIL COSMIN, avocat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: 
- constituire a unui grup infrac­ți­onal organizat și 
- complicitate la dare de mită 
IRIMIA ION, angajat al Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență 
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, 
există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 
Procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, județul Buzău) în favoarea SC FORESTIERA ARDELEANA SRL a fost nelegal, obținerea dreptului de proprietate realizându-se în mod fraudulos, cu sprijinul unor persoane care au deținut funcții publice, acordat persoanelor care au promovat cererile de reconstituire a dreptului de proprietate. În acest mod s-a urmărit punerea în po­sesie și valorificarea imediată a suprafeței de teren. 
Mecanismele de protejare și sprijin a intereselor persoanelor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate s-au fundamentat pe o strategie complexă, care a vizat omisiunea luării măsurilor legale de către reprezentanții cu atribuții decizionale, prin necontestarea în termenul legal a hotărârilor pronunțate de către instanțele de judecată, neasigurarea suportului instituțional pentru completarea probatoriului solicitanților, precum și urgentarea măsurilor admi­nistrative în vederea punerii în posesie, prin presiuni exercitate asupra reprezentanților ROMSILVA. 
În acțiunea de revendicare promovată de SC FORESTIERA ARDELEANA SRL pentru suprafața de 5.132 ha terenuri forestiere, modul de acțiune a fost conceput de Gheorghe Ceteraș, în calitate de cumpărător al unor drepturi litigioase de la moștenitor al unei presupuse persoane îndrituite, de către Paul Beganu, prefect al județului Buzău în perioada 2009-2012, în prezent comisar al Gărzii de Mediu Buzău, de avocatul Vasile Mihail Cosmin și de o altă persoană, fost angajat al Direcției Silvice Buzău. 
Procesul de revendicare s-a derulat la Judecătoria Pătârlagele, județul Buzău, finalizându-se prin pronunțarea sentinței nr. 706/12.04.2011 de către președintele instanței, Neculae Toader, prin care s-a hotărât reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeței menționate, fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de lege. 
În cadrul procesului s-au înregistrat disfuncții sau omisiuni în interpretarea cadrului legal și istoric de reconstituire a dreptului de proprietate, care au avut ca efect fundamentarea eronată a sentinței judecătorești și atribuirea unor importante suprafețe de teren fără respectarea flagrantă a legislației în vigoare, concomitent cu inacțiunea reprezentanților statului român în luarea măsurilor legale pentru contestarea acesteia. 
Deși sentința judecătorească putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, obligație în sarcina reprezentanților celor două comisii (comisia locală Gura Teghii și a comisia județeană de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens în care a devenit irevocabilă prin nerecurare. 
De asemenea, deși Direcția Silvică Buzău a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Instituției Prefectului Județului Buzău, Comisiei Județene Buzău și Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea soluției date prin sentința civilă nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat. 
De asemenea, deși Direcția Silvică Buzău a solicitat, la data de 13.04.2011, Instituției Prefectului Județului Buzău și celor două comisii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea sentinței, acesta nu a fost formulat. 
Toate persoanele menționate cunoșteau că prin activitățile derulate se aduc importante prejudicii statului român, prin diminuarea semnificativă a patrimoniului silvic, urmărindu-se favorizarea unor persoane care nu puteau dobândi terenuri conform legilor speciale de retrocedare, deposedarea fostei societăți (Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră) nefiind realizată în urma unui act abuziv săvârșit de către regimul comunist. 
În această modalitate, a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 89.787.721 RON (echivalentul a 21,7 milioane euro) in dauna statului.Concret, suspectul Ceteraș Gheorghe, în cursul anului 2010, împreună cu moștenitorul unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare și Vasile Mihail Cosmin 
s-au înțeles să obțină, în condiții de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5134,29 ha teren forestier – pădure - care aparținuse „Societății Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înființatei SC FORESTIERA ARDELEANA SRL administrată de moștenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră și servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societății Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.
În acest scop, suspectul Ceteraș Gheorghe i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranșe, suspectului Irimia Ion, angajat în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA care avea influență asupra prefectului județului Buzău – Beganu Paul și altor funcționari din cadrul regiei mențio­na­te, pentru a-i determina să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha revendicat de SC FORESTIERA ARDELEANA SRL, punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate. 
În același scop, suspectul Ceteraș Gheorghe i-a remis suma de 1.000.000 euro prefectului județului Buzău – Beganu Paul, în legătură cu îndeplinirea și urgentarea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv: emiterea unei adrese conținând mențiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, în dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată având ca obiect suprafața de 5132,29 ha pădure revendicată de SC FORESTIERA ARDELEANA SRL, urgentarea punerii în posesie în condiții de ilegalitate a suspectului Ceteraș Gheorghe cu suprafața de teren anterior menționată și eliberarea titlului de proprietate. În schimb, Beganu Paul, în perioada ia­nu­arie 2011, a falsificat o adresă și a determinat o persoană să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraș Gheorghe să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moștenitorii nu au primit răspuns la contestațiile formulate. Aceasta, în condițiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor. Ca urmare, în anul 2011, acesta din urmă a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. 
Suspectul Ceteraș Gheorghe i-a remis suma de 250.000 euro judecătorului Toader Neculae din cadrul Judecătoriei Pătârlagele pentru a pronunța o soluție favorabilă acestuia în dosarul nr. 171/277/2011 care îi fusese repartizat spre soluționare și în care Ceteraș Gheorghe era parte. În schimb, judecătorul Toader Neculae, prin exer­citarea cu rea – credință a funcției, în perioada februarie 2011 – 12.04.2011, a soluționat dosarul civil nr. 171/277/2011, având ca obiect plângerea împotriva hotărârii Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353/25.08.2006 formulată de SC ARDELEANA FORESTIERA SRL. Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 5132,29 ha pădure (din care suprafața de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunțării hotărârii judecătorești în proprietatea statului), în favoarea suspectului Ceteraș Gheorghe, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC ARDELEANA SRL,. Aceasta, în condițiile în care această societate nu deținea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate și nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră. Judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafață avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toți acționarii Societății Anonime au înțeles să se constituie în așa zisa noua formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu în sumă de 89.787.721 lei (echivalentul a 21,7 milioane euro). 
Suspecților li s-au adus la ­cunoș­tin­ță calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentul de Informații și Protecție Internă și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.” 

Ce nu s-a văzut și nu s-a spus

„Cazul Ceteraș” este unul destul de complex. Unele persoane despre care nu s-a știut mare lucru au apărut brusc în lumina reflectoarelor. În primul rînd,  Gheorghe Ceteraș a devenit milionar peste noapte pentur că unii inițiați l-au făcut un interpus, i-au dat 5 milioane de euro să cumpere niște drepturi litigioase din care a început să împartă șpăgi în stînga și-n dreapta astfel că azi își permite să ducă viață de nabab și să plătească cu 50.000 de euro un avocat precum Dancu. 
Ion Irimia este un inginer care a lucrat în ITRSV  ca și soția sa cu care a făcut ceva afaceri cu lemn. Se spune despre el că a făcut avere și e un om cu relații în diferite medii mai mult sau mai puțin obscure sau secrete. 
Avocatul Cosmin Mihail Vasile e un băiat cu aspect de beizadea care are calitatea de a fi “fiul lui tata“ înainte de toate iar tate este celebrul avocat Gavriil Vasile fost prim-procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Pătîrlagele și este unul dintre principalii pioni ai acestei afaceri spun surse bine informate. Averea familiei Vasile a crescut exponențial în ultimii doi ani, casele, bărcile și mașinile de mare fiță stîrnind invidia multora. Bunuri care acum par a avea o explicație. Cît îi privește pe judecătorul ­Ne­culae Teodor, acesta pare să fi devenit un om foarte ciudat ori poate doar vrea să pară așa, însă nici el nu pare să fie printre cele mai importante piese. 
Cît îl privește pe Beganu, el o persoană cunoscută, însă un om docil care știa să asculte ordinele unor politicieni cu gura mase. De altfel, se pare că prin lumea politică locală, evoluția evenimentelor dă deja fiori, așa încît cazul e de urmărit cu mare atenție.

 

COMENTARII

Adrian G.:
Încă ceva...
Cu privire la prefect am văzut ca la toți sa scris de avere dar la el nu. Va.spun eu și va rog nu mă credeți ci verificați. Omul ăsta are o skoda nu știu de când dar verificați oricum și locuiește întro casa la tara. Nu își face concediile în cine știe ce locații și nu iese cu nimic în evidenta niciodată. Toți cunoscuții îl considera un om de caracter onest și corect cu frica de Dumnezeu. Dar așteptăm să vedem însă eu încep sa înțeleg conceptul de cal de bătaie.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU