Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2513 > Actualitate Nr. 2513 de miercuri, 18 octombrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Invocînd un regulament școlar inaplicabil, elevii, scandalizați că trebuie să învețe 7 ore pe zi

Ei vor să fie și salarizați, ca orice funcționar cu program cam ca al lor

articol de: Sorin DINCO
Invocînd un regulament școlar inaplicabil, elevii, scandalizați că trebuie să învețe 7 ore pe zi
 

Un subiect destul de fierbinte din lumea școlilor privește orarul săptămînal al elevilor. Învocînd faptul că regulamentele de ordine interioară prevăd un număr de maxim 30 de ore pe săptămînă, elevii care au calculat că fac în medie 7 ore pe zi solicită eliminarea "materiilor inutile" și chiar emit pretenția de a fi salarizați ca orice funcționar care are program zilnic aproximativ ca al lor.Elevii vor salariu
Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățămînt preuniversitar este un act care guvernează ordinea și disciplina din școli, dar care, în chestiunile cele mai elementare, privind orarul și repartizarea spațiilor, nu este aplicabil. De acest lucru și-au dat seama și elevii, care, în ultima vreme, pe forumul oficial al Ministerului Educației, atacă programul foarte încărcat. Ei invocă un program săptămînal de maxim 30 de ore de predare-învățare pe săptămînă, lucru care nu este stipulat în Regulamentul invocat. Observînd că au un program de 35 ore pe săptămînă, respectiv 7 ore pe zi, aproape asemănător cu cel al oricărui funcționar, făcînd haz de necaz, cer să fie salarizați pentru prezența "la locul de muncă". Una dintre cele mai interesante soluții pe care le văd tinerii pentru ușurarea programului zilnic este de a se elimina din orar "materiile inutile". Din respect pentru profesorii care le predau, nu le vom enumera aici, însă, pe fond, liceenii par să aibă dreptate cînd spun că revendicarea lor nu are legătură cu vreun drept constituțional, "fiindcă nu cred că e vreun abuz. E pur și simplu o greșeală a sistemului, ce trebuie rezolvată de legiuitor. De altfel, diriginta mea chiar ne-a spus astăzi că ea nu mai participă la nici o grevă, atîta timp cît interesele profesorilor vor fi reprezentate de niște semi-analfabeți, și atîta timp cît nu se va cere o reevaluare a legii învățămîntului."
Un Regulament perfect pentru o realitate defectă
Regulamentul de organizare și funcționare al școlilor prevede că, în unitățile de învățămînt preuniversitar, cursurile se desfășoară într-un singur schimb, "în situația în care resursele materiale și umane permit acest lucru." În județ, nu este nici o școală mai răsărită care să aibă program într-un singur schimb. Totodată, "învățămîntul primar, precum și clasele terminale din învățămîntul gimnazial, liceal și din școala de arte și meserii funcționează, de regulă, în această ordine, în programul de dimineață", spune Regulamentul, iar Inspectoratul Școlar este rugat să dea aprobări pentru orar redus, ca să nu ajungă tinerii noaptea acasă. Deși se prevăd ore de 50 minute, cu pauze de zece minute și o recreație de 15 minute, "în situații speciale și pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și durata pauzelor pot fi modificate, cu aprobarea inspectorului școlar general", la propunerea conducerii școlare, "situațiile speciale" apărînd în această perioadă din ce în ce mai des, pentru că școala românească începe cu noaptea în cap și se termină cînd tînărul, conform conceptelor predate la școală, ar trebui să-și înceapă somnul normal de opt ore pe noapte.

 

COMENTARII

Botezatu:
E Incredibil ce se intampla !
Eu anul acesta am trecut in cl a 10 si invat la Colegiul "Spiru Haret" din Ploiesti si am cate 7 ore Luni,Marti,Miercuri iar 8 ore Joi si Vineri cum se poate asa ceva !!!!!!!!!!!!!
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU