Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4755 > Actualitate Nr. 4755 de marti, 29 iulie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Așteptări sumbre pentru generația de mîine


Minorii pînă în 14 ani sînt campioni la delincvența juvenilă

Din cele 91 de fărădelegi înregistrate în primul semestru din anul acesta cele mai multe, 37, au fost comise de adolescenții care încă nu au obținut buletinul

articol de: Mirela DUMITRU
Lipsa educației, să­răcia sau revolta sînt numai cîteva dintre cauzele care au condus în primul semestru al acestui an la perpetuarea feno­me­nului de delincvență juvenilă. Potrivit raportului  pri­vind activitățile și rezulta­tele obținute în primul semestru al anului 2014 pentru prevenirea și combaterea infracționalității, apărarea drepturilor și creșterea siguranței cetățenilor la nivelul județului Buzău în perioada amintită, la nivelul județului au fost semnalate 91 de infracțiuni săvîrșite de minori. 

Cei mai mici sînt cei mai răi

Îngrijorător, cele mai multe fărădelegi au fost comise de cei mai mici dintre adolescenți, cei cu vîrsta sub 14 ani iar cele mai puține, 29 de fapte penale, au fost săvîrșite de minorii între 16-18 ani.  În sectorul de vîrstă 14-16 ani au fost comise 35 de fapte penale. În ceea ce privește genul infracțiunilor comise, minorii au săvîrșit  66 de furturi, 4 distrugeri, 2 infracțiuni de amenințare, 10 infracțiuni de lovire sau alte violențe și o infracțiune prevăzută de legea 126/1995, care reglementează regimul materialelor pirotehnice.  

Infracționalitate școlară în scădere 

Îmbucurător este însă faptul că în perimetrul școlar, numărul faptelor de natură penală a fost mult mai scăzut în primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate 23 de infracțiuni, în scădere cu 30% față de anul trecut cînd erau înregistrate 33 de infracțiuni. Scăderea s-a ­re­simțit în special în mediul urban acolo unde se produc și cele mai multe încălcări ale legii. 
„În cazul infracțiunilor cu autori cunoscuți numărul elevilor implicați în calitate de autor a crescut de la 9 la 15 (cu 67%), în timp ce numărul elevilor victimă a scăzut  de la 26 la 14 (cu 46%). Din totalul infracțiunilor sesizate în  primele șase luni ale anului 2014 în unitățile de învățămînt și zonele adiacente acestora, ponderea cea mai mare o dețin infracțiunile de furt –70 %. Infracțiunile sesizate în unitățile de învățămînt și zona adiacentă acestora sînt concentrate în mediul urban într-o proporție semnificativă, 69,6% municipiul Buzău-10, municipiul Rîmnicu Sărat-7”, se mai arată în raportul  întocmit de IPJ Buzău.

Rămîne o prioritate

Prevenirea delinc­ven­­ței juvenile și victimi­zarea minorilor rămîne o priorita­te pentru polițiștii buzo­ieni și în perioada ur­­mă­toare. În acest sens vor fi intensi­ficate activi­tățile preven­tiv combative pen­tru creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului și  ­si­gu­­ranța rutieră al tinerilor și nu numai.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU