Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2494 > Actualitate Nr. 2494 de marti, 26 septembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Ignorați de autorități și fugăriți de polițiști,


Sîrbii nu renunță la ceapa de apă

articol de: Mărgărit GROSU
Sîrbii nu renunță la ceapa de apă
 

Producătorii de ceapă de apă se încăpățînează și în acest an să-și vîndă produsele renumite în țară, la margine de drum. Acolo, și-au găsit piața de desfacere în bariera Ploiești după ce au fost alungați de polițiști din alte locații. Tot polițiștii le fac și în acest an viața grea. La fiecare vizită prin piața improvizată de producători, la marginea unui cîmp, fiecare sîrb are de plată în 48 de ore o amendă de un milion de lei vechi. Cam tot atît este suma pe care o încasează în două zile pe marfa vîndută.Și totuși nu se lasă, încearcă să păstreze tradiția producînd unul dintre produsele cu care se mîndrește Buzăul și, de ce nu, să-și asigure sursa de existență. Ceapa de apă. Cu ea se mîndresc și reprezentanții autorităților locale și nu numai, care nu pierd nici o ocazie pentru a a scoate în evidență acest produs tradițional buzoian. Dar cam la atît se limitează interesul lor pentru această tradiție. Necazurile sîrbilor au fost trecute în fiecare an cu vederea iar cea mai mare problemă a lor este lipsa unui spațiu de desfacere.
În fiecare an au încercat să înduplece autoritățile locale și județene să le creeze o piață sezoniereră la care să aibă acces cetățenii aflați în tranzit prin Buzău și de fiecare dată au fost ignorați.
O piață sezonieră ar rezolva problema
În fiecare localitate pentru produsele agricole regionale s-a creat o piață de desfacere sezonieră. S-a ținut cont de vadul comercial creat și de posibilitatea de a aduce bani localităților, prin exploatarea prodususelor tradiționale și nu numai. Autoritățile locale din regiunile cu specific
legumicol sau viticol au creat un spațiu de desfacere la confluența unor artere circulate. S-au găsit soluții prin implicarea factorilor de decizie care au ținut cont și de interesul comunității. La Buzău însă producătorii locali au ajuns de rîsul lumii și în special al polițiștilor. După ce anul trecut și-au improvizat o piață sezonieră pe un teren aflat la ieșirea din oraș și au creat un refugiu pentru a se evita accidentele de circulație, au fost izgoniți. Locul a fost ocupat imediat și a devenit groapă de  gunoi. În acest an au revenit în același loc pentru a-și valorifica produsele. Au venit și clienții încîntați de marfa expusă, dar au venit și polițiștii. Însă acum cuantumul amenzilor s-a majorat. Cu toată indulgența polițistului nu pot primi mai puțin de un milion de lei vechi. Pe la ușile reprezentanților autorităților locale și județene nu mai îndrăznesc să mai bată. Au bătut atîta amar de vreme și știu că în urma acestor demersuri efectul este unul singur.
Se enervează polițiștii. Una dintre sîrboaicele care a avut curajul să fie pozată de un reporter și să apară pe pagina unui ziar este zilnic amendată. Așa ca să-i treacă cheful de revoltă. Mai grav este faptul că în raziile polițiștilor cad și clienții care sînt luați la scuturat de agenții nervoși de îndrăzneala sîrbilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU