Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2493 > Actualitate Nr. 2493 de luni, 25 septembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Bolnavii de diabet au acces la o singură farmacie

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Bolnavii de diabet au acces la o singură farmacie
 

La nivelul județului nostru, o singură farmacie cu circuit închis eliberează medicația necesară bolnavilor de diabet. Este vorba despre farmacia Spitalului Județean, care eliberează, de asemenea, și insulină. Numărul buzoienilor bolnavi de diabet atinge cîteva mii, iar situația lor este destul de delicată, pentru că în tot județul nu există decît un singur centru de diabet și doar doi medici de specialitate. Zilnic, pe la cabinet se perindă sute de pacienți, fie pentru prescrierea de antidiabetice, fie pentru consultații. Situația este foarte dificilă, mai ales pentru bolnavii care vin de la țară, de la zeci de kilometri și care cheltuiesc mulți bani numai pe drumurile pînă la spital.
Soluția cea mai bună pentru a-i ajuta pe aceștia este posibilitatea ca medicamentele orale folosite în tratamentul pacienților care suferă de diabet să fie eliberate de unitățile farmaceutice cu circuit deschis - acelea destinate tuturor asiguraților. Se pare, însă, că implementarea acestei metode dă bătăi de cap autorităților sanitare, deoarece nu s-au stabilit încă normele de aplicare a prevederilor și nici nu a apărut ordinul care face posibilă eliberarea rețetelor în farmacii. Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău nu i-a fost remisă decît o informare de la Ministerul Sănătății, prin care se aduce la cunoștință intenția ca, pe viitor, antidiabeticele să fie eliberate și în farmaciile cu circuit deschis. De asemenea, nici președintelui Colegiului Farmaciștilor Buzău, Jeni Simache, nu i-a fost adusă la cunoștință condițiile în care se vor pune în vînzare antidiabeticele. Jeni Simache ne-a declarat că, pînă cînd nu se vor primi normele metodologice de aplicare a ordinului privind eliberarea de antidiabetice, nu se poate face nici o preconizare.
Măsura ar veni și în sprijinul medicilor diabetologi, bolnavii avînd un bilet cu care se vor prezenta la medicul de familie. Acesta nu va avea voie să prescrie medicația, ci doar să urmărească starea de sănătate a pacientului. În cazul în care aceasta se modifică, el va consemna, iar medicul diabetolog va efectua un nou control și va rescrie rețeta. Dacă starea pacientului nu suferă modificări, medicul de familie nu va face altceva decît să copieze rețeta specialistului.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU