Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4614 > Actualitate Nr. 4614 de duminica, 29 decembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Timp de 7 ani,


Părintele Milea a ascuns de Securitate manuscrisul "Jurnalul Fericirii" al lui Steinhardt

Preotul a ținut ultima variantă a celebrei opere chiar în casa părintească

articol de: Mirela DUMITRU
Părintele Milea a ascuns  de Securitate manuscrisul  "Jurnalul Fericirii"  al lui Steinhardt
 
O dezvăluire de senzație a fost făcută la Focus TV, în preajma Sărbătorilor, de unul dintre cei mai apreciați oameni de spirit ai comunității creștine. Preotul Mihail Milea, fondatorul Fundației Sfîntul Sava de la Buzău,  a mărturisit, într-o emisiune "Sens Direct" de la Focus TV, dedicată Nașterii Domnului, cum a reușit să păstreze în taină, vreme de 7 ani, "Jurnalul fericirii". Lucrarea este capodopera filosofului de origine evreiască Nicolae Steinhardt, carte scrisă în timpul detenției în închisorile comuniste. După Revoluție și după moartea autorului, preotul Mihail Milea a încredințat manuscrisul unor scriitori spre a fi publicat.

Lupta cu Securitatea

Condamnat politic, monahul Nicolae Steinhardt avea origini evreiești. Scriitor și publicist, el s-a convertit la creștinism în timp ce se afla în închisoarea de la Jilava, unde ajunsese pentru că a refuzat să depună mărturie la Securitate împotriva lui Constantin Noica. În timpul detenției,  Nicolae Steinhardt a scris "Jurnalul fericirii", operă unică în literatura română, volum care împletește texte literare cu accente filozofice și considerații asupra unor teme de meditație. Lucrarea i-a fost confiscată de Securitate în 1972.

Carte confiscată de două ori

Biografia lui Nicolae Steinhardt este extraordinară. El s-a născut pe 29 iulie 1912 într-o familie evreiască cu condiție socială bună, tatăl său fiind arhitect și director al unei fabrici de mobilă. Tînărul Steinhardt a participat activ la Primul Război Mondial și a fost rănit la Mărăști, fiind decorat cu Virtutea Militară. Pînă în 1958, cînd a fost arestat și aruncat în temniță pentru că n-a vrut să-și demaște niște prieteni, Steinhardt a avut o însemnată activitate literară. În pușcărie Steinhardt a fost botezat întru Iisus Hristos, iar la începutul anilor 70 dă naștere primei versiuni a operei literare "Jurnalul fericirii", care a fost confiscată de Securitate în 1972. Între timp, scriitorul a finalizat o a doua variantă a "Jurnalului fericirii", care a fost confiscată a doua oară, în 1984.

Manuscris păstrat ca un secret sfînt

După prima confiscare a operei sale, acțiunea Securității nu l-a descurajat pe Nicolae Steinhardt și, pentru că avea o memorie fantastică, autorul a rescris lucrarea, după ce a fost pus în libertate. În a doua variantă, una mai amplă, avînd peste 700 de pagini dactilografiate, lucrarea a fost multiplicată de autor. Ulterior, un exemplar a rămas la mănăstirea Rohia și acesta este publicat în ultimii ani, un al doilea a ajuns la Monica Lovinescu, care i-a dat citire la Europa Liberă, iar  o ultimă variantă, considerată pierdută,  ajunsese în grija preotului buzoian, dezvăluirile sale arătînd că manuscrisul a fost păstrat ca un secret sfînt, vreme de 7 ani.

"L-am deshumat exact după decembrie 89" 

În ceea ce privește soarta manuscrisului ajuns la preotul buzoian, părintele Mihail Milea a povestit că l-a păstrat în casa părintească, după care l-a predat Uniunii Scriitorilor imediat după decembrie 1989. "O carte atît de minunată, și în care prezenta și viața politică de atunci, i-a fost confiscată de securitate. Avea o memorie fantastică, Nicolae Steinhardt cunoaștea 6 limbi străine, el din memorie a mai scris o dată Jurnalul Fericirii. După aceea el l-a tipărit la mașina de scris care era atunci în mod clandestin, și un exemplar îl păstrase în peretele mănăstirii Rohia, un exemplar îl dăduse la Europa Liberă și apoi mi-a încredințat și mie unul, pe care l-am păstrat 7 ani, ascuns în casa părintească, fără să știe absolut nimeni. Și după cei 7 ani, l-am deshumat exact după decembrie 89, și l-am  predat la poetul Ioan Alexandru și Mihai Rădulescu, amîndoi membri la Uniunea Scriitorilor, cu această dorință, să îl publice, că ei aveau alte posibilități, cunoștințe", spune părintele Milea.

"Steinhardt iubea tot ce era românesc"

În același context, părintele Mihail Milea a povestit cum a devenit marele Steinhardt un creștin zelos. "În temnițele comuniste, unde a fost prigonit pentru credința în Dumnezeu și pentru că iubea tot ce era românesc în acele momente, pînă să vină comuniștii la putere, el a făcut închisoare 13 ani și, deși era privat de libertate, pentru că l-a avut pe Hristos s-a botezat în închisoare. Steinhardt Nicolae a devenit un creștin foarte zelos pentru Dumnezeu. El a scris o carte, Jurnalul Fericirii, în care el arată prezența lui Dumnezeu în literatură, istorie și în viața omenirii", mai afirmă părintele Milea.

 

COMENTARII

Bogdan:
Timp de 7 ani, Părintele Milea a ascuns de Securitate manuscrisul "Jurnalul Fericirii" al lui Steinhardt
„Biografia lui Nicolae Steinhardt este extraordinară. El s-a născut pe 29 iulie 1912 (...). Tînărul Steinhardt a participat activ la Primul Război Mondial şi a fost rănit la Mărăşti, fiind decorat cu Virtutea Militară”.

La 5 ani! Fabuloasă biografia, nu extraordinară!
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU