Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2482 > Actualitate Nr. 2482 de marti, 12 septembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Decodoarele tv, o afacere subterană de succes

Decodoarele tv, o afacere subterană de succes
 

Printre preocupările din domeniul electronic ale cetățenilor buzoieni, de altfel extrem de pricepuți în acest domeniu, se încadrează și confecționarea "decodoarelor", ce au scopul de mări aria de frecvențe a televizorului pentru a recepționa anumite canale TV, la care în mod normal și legal nu pot avea acces decît contra cost.
Chiar dacă firmele de televiziune prin cablu schimbă des frecvențele de emisie și jonglează cu respectivele programe pentru a-i împiedica pe curioșii și pricepuții cetățeni să mai pirateze, pe Internet circulă non stop tot soiul de scheme, care de care mai complexe, ce includ și detalii despre cum ar trebui construit un astfel de decodor în funcție de televizor, de zona de emisie și de firma care distribuie pachetele de programe.
Prețul s-a triplat
Vizionarea ilegală a anumitor programe TV nu este numai un hobby, ci și o sursă de venit pentru cei care confecționează aparaturile de recepție și îi scutesc pe beneficiari de plata unui abonament lunar. Dacă la început, cam în urmă cu vreo 10 ani de zile, cînd programele TV din alte țări pătrundeau timid în casele oamenilor, cu ajutorul unor firme ce erau începătoare în domeniul furnizării de programe prin cablu, prețul unui "decodor" pornea de la 150.000 de lei vechi, astăzi, riscul asumat și piesele tot mai scumpe au dus la triplarea sumei. Schemele și desenele puse la dispoziție de către cei care sînt deja veterani în domeniu nu dau greș niciodată și sînt însușite și de alți pasionați, care transmit mai departe graficele, însoțite de păreri personale și modicări ce au ca scop îmbunătățirea performanțelor și receptarea cît mai clară a imaginilor.
Complici în sistem
Publicitatea pe care și-au făcut-o cei ce construiesc "decodoare" la comandă nu a fost trecută cu vederea și a ajuns de mult la urechile autorităților. Potrivit Legii privind drepturile de autor și drepturile conexe, folosirea dispozitivelor de control a accesului cu scopul de a viziona anumite posturi de televiziune se pedepsește cu închisoare de la o lună la trei ani. În mod surprinzător, întocmirea ca la carte a schemelor pentru construirea aparaturilor ce permit recepționarea detaliată a programelor codate nu ar fi posibilă în mod normal fără colaborarea unor indivizi care au lucrat
în domeniu, și care știu exact care sînt ingredientele necesare pentru întocmirea unei scheme de succes.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU