Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4519 > Actualitate Nr. 4519 de marti, 13 august 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Se întîmplă într-un orășel de munte


Mica judecătorie care ne vinde o Românie

Instanța din Pătîrlagele a retrocedat, mai mult decît suspect, unor beneficiari de drepturi litigioase, sute de hectare de pădure în Munții Buzăului

articol de: Doru GHEORGHIADE
Judecătoria Pătîrlagele, o instanță mică din vîrf de munte, se află, fără îndoială, în topul instituțiilor de justiție care au dat soluții scandaloase în procesele privind retrocedarea pădurilor. Unul dintre cele mai răsunătoare astfel de procese este cel prin care inginerul agronom din Rușețu, Teodor Năstase, a primit, în baza unor documente ciudate care-i confereau dreptul la proprietate, 63.000 de hectare de pădure în Munții Buzăului fiind socotit de instanța din Pătîrlagele drept moștenitor al personajului istoric Preda Buzescu. 

Al doilea mare scandal

Teodor Năstase ar fi fost un personaj oarecare din România postdecembristă care ar fi cerut fără succes retrocedarea unor averi imobiliare dacă n-ar fi cedat drepturile sale litigioase unei societăți bucureștene, SC Expres Invest SRL. Năstase a cîștigat procesul la Pătîrlagele în ianuarie 2010. Așadar, Judecătoria Pătîrlagele a pus în posesie pe SC Expres Invest SRL și a transmis Comisiei Județene de Fond Funciar hotărîrea, dar Prefectura a făcut recurs, iar procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Sălaj. Cazul Năstase este al doilea mare scandal bifat în dreptul Judecătoriei Pătîrlagele, după ce un zootehnist din Țăndărei a cumpărat drepturile litigioase pentru 5.200 hectare de pădure la Gura Teghii de la un bucureștean, Gheorghe Poenaru, care s-a zbătut 15 ani să-și recupereze averea din Munții Buzăului.

Cîștig enorm

Gheorghe Ceteraș a cumpărat de la Gheorghe Poenaru cu 120.000 de euro, bani care probabil n-au fost niciodată ai săi, ci ai unor șmecheri, drepturile litigioase, a cîștigat procesul la Judecătoria Pătîrlagele și apoi, cu decizia definitivă și irevocabilă și beneficiind de faptul că nimeni n-a atacat mai departe sentința, nici Comisia de Fond Funciar de la Gura Teghii, nici cea județeană de la Prefectură, omul a vîndut a doua zi cu 20 de milioane de euro cele 5.200 de hectare de pădure. Pădure care, azi, se jefuiește pur și simplu pentru că noii proprietari, chiar nemți fiind ei, vor să scoată maxim de profit din cele 20 de milioane de euro investite.Punct nodal


O serie de complicități


S-a dat verde la jaf


Observăm că ambele cazuri, două mari afaceri imobiliare, s-au închis la Judecătoria Pătîrlagele. Instanța a devenit astfel punct nodal al unor complicități între diferite personaje, oameni în robă, funcționari publici, oameni din zona afacerilor imobiliare și simpli cetățeni băgați în față, cu toții vizînd acapararea pădurilor și jefuirea lor. Iar din acest jaf ies sute și mii de milioane de euro care se scurg în diferite conturi și buzunare, în timp ce pădurea este pur și simplu distrusă fără ca autoritățile, oricît de bine intenționați ar fi unii dintre reprezentanții lor, să poată face față fenomenului.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Exclusiv! Cum s-ar fi putut rezolva, rapid, blocajul examenului de Rezidențiat
Cîți șoferi buzoieni au fost sancționați pentru că au vorbit la telefon la volan

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU