Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2461 > Actualitate Nr. 2461 de vineri, 18 august 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Cade mana peste unitățile școlare:


Veniți urgent și luați miliardele!

articol de: Sorin DINCO

Peste 70 de miliarde de lei pot fi pierdute de Școli, din 8 septembrie, dacă nu le cer fundamentat de la Inspectoratul Școlar
Brusc, Inspectoratul Școlar Județean s-a umplut de bani. Fondurile de la Ministerul Educației sînt cifrate la 70 de miliarde de lei, bani care trebuie cheltuiți urgent de unitățile școlare, pentru că, după 1 septembrie, ce rămîne în cont va fi redistribuit în alte județe. S-a făcut ședință fulger cu directorii școlari, li s-a explicat cum să ceară banii, iar acum mai urmează ca bibliotecile, laboratoarele, sălile de sport și centrele de asistență psihopedagogică și logopedice să fie dotate cu materiale noi.
S-a deschis robinetul
Inspectoratul Școlar Județean (I.Ș.J.) e doldora de bani, fondurile promise acum un an de Ministerul Educației ajungînd într-un final de vară și la Buzău. Conform declarațiilor inspectorului școlar
general adjunct Florina Stoian, în contul I.Ș.J. de la Trezorerie se află peste 70 de miliarde de lei, care vor fi folosiți pe patru domenii de investiție: "Sînt bani pentru dotarea bibliotecilor școlare cu cărți din bibliografia elevilor, pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie, sînt bani pentru materiale sportive și pentru amenajarea și dotarea cabinetelor de asistență psihopedagogică și a cabinetelor de logopedie", a explicat Florina Stoian. Ea ne-a dat exemplu cazul Liceului cu Program Sportiv, care are de încasat peste 2 miliarde de lei, ca să își doteze cu echipament sportiv sălile de profil.
Dacă nu se descurcă, directorii pot pierde banii din 8 septembrie
La începutul săptămînii, conducerea I.Ș.J. a organizat și o ședință cu directorii de școli și licee, pentru a le explica modul în care trebuie să solicite banii și să îi cheltuiască foarte repede: "Le virăm banii în contul centrelor de execuție bugetară de care aparțin, iar directorii trebuie să organizeze și să facă selecții de oferte, în limita a 40 de mii de euro fiecare, pentru a se dota cu echipamentele și materialele respective", ne-a declarat același reprezentant al I.Ș.J. Bibliotecile școlare nu au mai primit fonduri, în cuantumul care este anunțat acum, niciodată în ultimii 16 ani. O bibliotecă ar urma să primească o sumă fixă de aproape 120 milioane de lei (12 000 RON), plus încă 70 mii lei (7 RON) per elev. Dacă sumele nu sînt atrase și folosite pînă în 8 septembrie, de la 15 septembrie banii pe care nu i-a cheltuit Buzăul vor fi redirecționați către alte județe în care sumele cerute au fost bine și la timp fundamentate, dar nu au ajuns pentru investițiile plănuite.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU