Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2431 > Actualitate Nr. 2431 de vineri, 14 iulie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Emoții mari la repartizarea de astăzi: peste 250 de candidați nu vor la liceu

articol de: Sorin DINCO

Azi, Comisia Națională de Admitere are de trecut un prag foarte important în tot scandalul iscat la nivel central, pe marginea examenelor naționale. O simplă apăsare de buton va repartiza automat zecile de mii de candidați pe locurile din liceele țării. În județ, situația concurenței a fost răsturnată de 312 candidați, care au promovat testele naționale, dar care nu participă la repartizarea de astăzi. 50 dintre ei au luat calea altor județe, dar restul e pierdut în negura... învățămîntului.
Admiterea pe locurile libere din licee, pentru absolvenții de clasa a VIII-a care au promovat testele naționale din iunie, are loc în cursul zilei de astăzi, aproape 2900 de candidați din județul Buzău așteptînd cu sufletul la gură să vadă dacă vor prinde locul trecut primul pe fișa de admitere. Calculatorul va ordona "în bănci" candidații în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în funcție de ordinea în care și-au trecut opțiunile corelate cu posibilitățile de a ocupa locurile respective. Un simplu clic de la București va putea fi "recepționat" la Buzău pe cale electronică, la adresa www.admitere.edu.ro, unde candidații își pot verifica, în cursul după-amiezii, locurile repartizate. Fiecare școală generală are obligația de a afișa, imediat după ce Comisia Națională va valida rezultatele repartizării computerizată, listele cu absolvenții repartizați.
Au dat bir cu fugiții...
Conform datelor oficiale de ieri, în județ, sînt 2878 candidați buzoieni înscriși la repartizarea de astăzi și alți 49 de candidați veniți din alte județe, în special din Vrancea. Astfel, sînt 3084 locuri la liceu, rămînînd 206 libere, pentru că, așa cum o arată și statistica Inspectoratului Școlar Județean, 312 absolvenți de clasa a VIII-a cu teste naționale promovate nu participă la repartizare. Am încercat să aflăm unde dispar aceștia, și am găsit că doar 50 au ales să fie repartizați în liceele altor județe, și nu pentru că au note mari, deși și acesta este unul dintre motive, ci pentru că au motive familiale. 19 se duc la București, 17 în Prahova, 9 în Brașov, 3 la Brăila și doar cîte unul în Vrancea și Constanța. Pentru restul de 262 absolvenți care nu vor la liceu sub nici un chip nu există o explicație clară. Cel mai posibil, tot din motive familiale, rămîn pe lîngă părinți sau îi însoțesc pe aceștia în străinătate. Sînt tineri care au învățat ca să promoveze testarea națională numai pentru că părinții lor le-au promis că îi vor lua pe lîngă ei, în Spania, Italia sau Germania. Mulți dintre ei speră să își echivaleze studiile și să urmeze acolo o școală profesională sau un liceu. Vom reveni. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU