Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2431 > Actualitate Nr. 2431 de vineri, 14 iulie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Tavernele buzoiene, raiul fumătorilor

articol de: Corina RĂCHIȚEANU

La Buzău, foarte puține sînt localurile și instituțiile în care fumatul este interzis sau care să dispună de un spațiu special amenajat pentru nefumători. Astfel, barurile, cofetăriile sau discotecile, la ore cu număr maxim de clienți, sînt înțesate cu fum de țigară, dar pentru nefumători a devenit deja o obișnuință să suporte. Spre exemplu, în discoteci, cînd aproximativ 200 de persoane fumează în același timp, fumul care se degajă este de nesuportat. Și cum aerisirea acestor spații lasă de dorit, de cele mai multe ori, sănătatea nefumătorilor are foarte mult de suferit.
Nu există colț de stradă în Buzău unde să nu vedem unul sau mai mulți puștani care nu au mai mult de 11-12 ani, trăgînd cu nesaț dintr-o țigară. Deși prețul unui pachet de țigarete este victima mai multor tranșe de scumpiri în ultima perioadă, iar campaniile antifumat nu mai contenesc cu tot felul de mesaje, tinerii se încăpățînează cu ardoare să renunțe la a mai fuma. Direcția de Sănătate Publică Buzău se numără printre instituțiile care au inițiat mai multe programe cu scopul de a preveni și de a informa populația asupra riscurilor pe care le implică fumatul. Nu de puține ori primim pe stradă tot felul de pliante în care inscripția cum că "Tutunul dăunează grav sănătății" stă la loc de cinste, la fel ca și pe pachetele de țigări. Afirmația a devenit deja un clișeu și nu puțini sînt cei care o rostesc înainte de a-și aprinde o țigară.
Numărul bolnavilor care suferă de afecțiuni cauzate de tutun în Buzău este destul de mare, la fel ca și rata mortalității. Fiecare dintre noi am auzit sau cunoaștem cel puțin o persoană care are de suferit de pe urma abuzului de tutun. Anul trecut, în județul nostru s-a înregistrat un număr impresionant de decese a căror principală cauză a fost fumatul excesiv. Să luăm exemplul dramatic al unui bărbat în vîrstă de 57 de ani, directorul unei mari societăți buzoiene, care a decedat ca urmare a proastei obișnuințe de a fuma nu mai puțin de două pachete de țigări pe zi. Cum era și firesc, plămînii au fost afectați foarte grav, dar au fost atinse și alte organe, generîndu-se o formă de cancer extins în tot organismul. Ajuns într-o fază avansată a bolii, bărbatul a fost internat, după ce medicul îi atrăsese atenția în nenumărate rînduri să renunțe la fumat, dacă nu total, măcar să mai reducă din numărul de țigări. Dar pentru că nevoia de nicotină cu care era obișnuit organismul nu-i dădea pace, bărbatul a continuat să fumeze și după prima intervenție chirurgicală suferită la nivelul stomacului. Prima țigară de după operație i-a fost fatală bărbatului, care a lăsat în urmă o întreagă familie, neputînd să renunțe la fumat.  

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
"Banca de Gene pune România pe harta științifică a lumii"
Nicu și Bogdan au murit împreună
Capi ai unei rețele de proxeneți, arestați

Click aici pentru toate articolele din categoria Actualitate

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU