Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2425 > Actualitate Nr. 2425 de joi, 6 iulie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Romii noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă


Nu vor să meargă la lucru, deși statul le asigură tîrg special pentru locuri de muncă

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Nu vor să meargă la lucru, deși statul le asigură tîrg special pentru locuri de muncă
 

De ceva timp, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă acordă o mai mare atenție încadrării romilor pe piața muncii. Localitățile Calvini, Cislău, Cozieni și Rîmnicelu de pe raza județului Buzău sunt populate de un număr ridicat de romi, fiind cuprinse într-un amplu program inițiat de A.J.O.F.M. Anul trecut, 763 de persoane de etnie romă au fost încadrate în muncă, prin diferite metode precum servicii de mediere, de consiliere și de ocupare temporară a forței de muncă în lucrări publice de interes comunitar.Pentru ca romii să nu mai fie marginalizați și considerați o categorie socială defavorizată, A.J.O.F.M. a încheiat protocoale de colaborare cu Biroul Județean pentru Romi și organizații neguvernamentale de nivel local care au ca obiect de activitate problematica romilor. Deși "Caravana ocupării", acțiune întreprinsă de A.J.O.F.M.în 2005, și-a propus să-i convingă să pună umărul la muncă pentru a cîștiga un ban cinstit, romii nu s-au arătat prea interesați. Motivele au fost fie că nu se pricep la ceea ce le-a fost oferit, fie preferă să-și ocupe timpul cu ceea ce fac de cînd se știu.

247 de posturi ignorate

Pentru anul curent, A.J.O.F.M. și-a propus încadrarea în muncă a 247 de persoane de etnie romă, majoritatea fiind direcționate către lucrările publice de interes comunitar, dar îngrijitul spațiilor verzi, datul cu sapa sau vopsitul bordurilor fie au fost prea grele pentru ei, fie le-au făcut de nevoie. Populația romă din localitățile rurale este mai greu de încadrat în muncă din cauza slabei pregătiri, dar în primele cinci luni ale acestui an, cinci persoane din Calvini, opt din Cislău, două din Cozieni și 8 din Rîmnicelu au ocupat un loc de muncă, foarte puține, în comparație cu numărul de locuitori. Luna trecută, la bursa locurilor de muncă organizată de A.J.O.F.M. pentru romi, deși au participat 40 de agenți economici care au pus la dispoziție 776 locuri de muncă, romii au cam tras chiulul, prezentîndu-se numai 55 de persoane, din care doar 28 selectate. Pentru a le stîrni cheful de muncă, A.J.O.F.M. efectuează deplasări lunare în comunele cu mulți romi, pentru a-i informa în ceea ce privește ofertele. La aceste întîlniri au participat 290 de persoane de etnie romă, dar numai 28 au fost încadrate, din care 12 femei. Mulți dintre romi nu recunosc că aparțin acestei etnii, au o educație precară și se lasă greu convinși că e musai să muncească, fapt care îngreunează calificarea și încadrarea lor în muncă.Agenția organizează și cursuri de formare profesională, dar numai 15 au vrut să se "școlească" în ale muncii, calificîndu-se ca mozaicari, confecționeri textile, patiseri, ospătari, instalatori sau bucătari.

600 de persoane racolate

Pentru lucrări publice de interes comunitar, au fost "racolate" 600 de persoane de etnie romă din Greabănu, Rîmnicelu, Boldu, Viperești, Luciu, Vernești, Costești, Merei, Cilibia, Calvini, Gălbinași și Rușețu. Și numărul de tineri romi este destul de ridicat în județul nostru, astfel că A.J.O.F.M., cu sprijinul Asociației Tinerilor Romi Buzău, încearcă să-i convingă să nu calce pe urmele părinților lor și să muncească cinstit. Cu toate eforturile A.J.O.F.M. de a-i determina pe romi să muncească într-un mod civilizat și cu forme legale, ofertele par să nu-i intereseze cîtuși de puțin și caută tot felul de motive ca să nu muncească. Cu toate astea, cînd e vorba de marginalizare și de drepturi, imediat devin irascibili și cer socoteală.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU