Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2419 > Actualitate Nr. 2419 de vineri, 30 iunie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Comisarii Gărzii de Mediu, scoȘi în Șuturi din Palatul Comunal

articol de: Florina Arghir Popescu
Comisarii Gărzii de Mediu, scoȘi în Șuturi din Palatul Comunal
 

Primăria municipiului Buzău stă prost la capitolul salubrizare și la măsurile de prevenire a inundațiilor, la fel cum conducerea sa stă la capitolul bune maniere. În urmă cu cîteva zile, comisarii Gărzii de Mediu au ieșit în șuturi din Palatul Comunal, unde au reușit să încingă spiritele cu un raport de control din care reiese că autoritatea locală nu a procedat la curățirea Digului Buzăului, ceea ce face să crească riscul de producere a unei viituri.

În apropierea sursei de apă s-a găsit un porc mort

Verificările Gărzii de Mediu au debutat în luna martie și au cuprins tot județul. Acțiunea respectivă a fost solicitată în mod expres de prefectul județului, Cristi Bîgiu, care a constatat personal, în urmă cu puțin timp, cînd a vizitat localitățile din zona de munte a județului, că digurile și rigolele nu sînt curățate.
Zonele limitrofe municipiului, pline de mizerie
În municipiul Buzău, acțiunea Gărzii de Mediu s-a desfășurat în perioada 14-16 iunie, vizarea anumitor obiective avînd la bază sesizări venite din partea cetățenilor. Din nota de constatare, semnată înclusiv de reprezentanții Primăriei Buzău, reiese că la Sursa Sud de alimentare cu apă potabilă a municipiului Buzău se depozitează ilegal deșeuri menajere, agricole și dejecții animaliere, fără ca primăria să fi luat vreo măsură de supraveghere a zonei. Tot aici s-au găsit și cadavre de animale. În spatele Fabricii de Bere s-au făcut cam tot aceleași constatări. Și pe Șoseaua de Centură, în zona restaurantului "Edera", s-au depistat, de asemenea, depozite ilegale de deșeuri menajere, de construcții și anvelope arse. Nici în piețele și tîrgurile buzoiene lucrurile nu stau foarte bine, conform comisarilor Gărzii de Mediu, care au recomandat primăriei să ia măsuri de colectare a deșeurilor care depășesc capacitatea containerelor. În apropierea sursei de apă, s-a găsit un porc mort. De față, pe parcursul constatărilor respective, s-au aflat angajații Poliției Comunitare, din cadrul Primăriei Buzău.
Mai mare circul decît amenda
Primăria municipiului Buzău nu numai că a refuzat amenda Gărzii de Mediu, dar  primarul Constantin Boșcodeală i-a și dat afară din birou pe comisari. Carmen Ichim, comisarul șef al Gărzii de Mediu, spune că subordonații săi au încercat să-i detalieze primarului Boșcodeală neregulile care s-au depistat în urma controlului, dar și responsabilitățile ce îi revin conform normativelor de protecție a mediului. Primarul s-a pierdut cu firea și, pe un ton deloc elegant, le-a cerut comisarilor de la Mediu să părăsească grabnic biroul. Tot circul pentru o amendă de numai 15 milioane de lei, care s-a dorit a fi, de fapt, un avertisment, pentru că, spune Carmen Ichim, deficiențe precum cele constatate în municipiul Buzău se sancționează conform legislației mediului în vigoare, cu amenzi cuprinse între 65 și 800 de milioane de lei.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU