Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2393 > Actualitate Nr. 2393 de miercuri, 31 mai 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Sătui de muncă voluntară, veterinarii concesionari trag pe dreapta


În focarele de gripă aviară vor interveni doar jandarmii

articol de: Mărgărit GROSU
În focarele de gripă aviară vor interveni doar jandarmii
 

Intervenția în focarele de gripă aviară s-ar putea face în viitor numai cu jandarmii. Medicii veterinari nu vor mai face act de prezență pentru simplul fapt că nu sînt plătiți pentru această activitate. Este vorba de medicii veterinari concesionari care și-au justificat în acest fel zelul de care au dat dovadă la acțiunile de intervenție în focarele de gripă aviară și în cele de prevenire în zonele în care-și au cabinetele.

De fapt pe aceștia nu-i coordonează nimeni și în lipsa unor contracte certe și a unei renumerații corespunzătoare nu vor mai mișca un pai. Supărarea medicilor veterinari față de aceste aspecte a fost adusă la cunoștința publică de către președintele Colegiului Medicilor Veterinari la conferința de presă organizată ieri, la sediul Direcției Agricole și Dezvoltării Rurale Buzău. În aceste condiții nimeni nu se mai miră de ce se înmulțesc focarele de gripă aviară și nu numai. Și nici de ce fermierii din întreg județul se plîng de nepăsarea medicilor veterinari chemați la cauzuri urgente. Directorul D.S.V.S.A. Alexandru Iancu, flancat de președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Buzău, a avut numai cuvinte de laudă pentru activitatea desfășurată pînă acum de medicii veterinari concesionari.
Exigența inspectorilor D.S.V.S.A. i-a disciplinat pe fermieri
Focarele de gripă aviară existente la nivelul județului Buzău au fost stabilizate. La Valea Lupului, primul focar apărut în acest an au fost eutanasiate un număr de 4000 de păsări din 165 de gopodării. La Pătîrlagele și Florica numărul gospodăriilor afectate a fost mic, ca și numărul păsărilor sacrificate. În afară de focarele de gripă aviară atenția veterinarilor s-a îndreptat asupra unităților de procesare a bunurilor alimentare de larg consum. Marțea lor majoritate au fost închise încă din toamnă iar cele care și-au putut duce la îndeplinire un program de modernizare au acum posibilitatea de a intra în U.E. fără probleme. Nici fermele mari de animale nu au scăpat de de controalele veterinarilor. Din cele 10 ferme existente pe raza județului Buzău, 8 întrunesc condițiile sanitar veterinare de funcționare iar două sînt în modernizări. Rezultatele activității inspectorilor D.S.V.S.A. au fost remarcate și de inspectorii din cadrul Corpului de Control al primului ministru, care au apreciat activitatea veterinarilor buzoieni. Veriga lipsă în activitatea inspectorilor din cadrul D.S.V.S.A. este tocmai cea a medicilor veterinari concesionari care se autofinanțează, iar starea de sărăcie a micilor fermieri îi face să-și găsescă alte priorități pentru a putea supraviețui sistemului.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU