Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2381 > Actualitate Nr. 2381 de miercuri, 17 mai 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Veterinarii buzoieni au intrat în focarul de gripă aviară

articol de: Mărgărit GROSU

Autoritățile județene au intrat în alertă maximă după ce existența virusului H5 a fost confirmată în urma testelor rapide efectuate de veterinari într-o gospodărie din localitatea Valea Lupului din orașul Pătîrlagele. Prefectul Cristi Bîgiu a convocat ieri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a se constata evoluția virusului în județul Buzău, precum și instituirea măsurilor necesare. Localnicul din satul buzoian Valea Lupului situat în apropierea orașului Pătîrlagele care a cumpărat 540 de pui de la ferma SC Paniprod SRL Codlea, și i-a vîndut consătenilor săi, ulterior într-o gospodărie apărînd suspiciunea de gripă aviară, a fost amendat cu 22 de milioane de lei vechi, de Direcția Sanitar Veterinară și de Poliție.  Prefectul Județului Buzău a emis un ordin prin care s-a instituit zona de protecție pe o rază de trei kilometri și o zonă de supraveghere de 10 kilometri ce  include localități din comunele Cătina, Chiojdu, Colți, Bozioru, Cozieni, Pănătău, Viperești și în jurul orașelor Pătîrlagele și Nehoiu.
"Zona Valea Lupului din Pătîrlagele a fost declarată zonă de protecție. Au fost identificate 33 de gospodării în care au ajuns pui de la Codlea. În total, au fost vînduți 540 de pui. În zonă s-au pus filtre la intrarea și la ieșirea din localitate. Toate păsările din cele 33 de gospodării vor fi eutanasiate, iar dacă se confirmă existența virusului aviar, Valea Lupului va fi declarată zonă carantinaată", a declarat marți prefectul de Buzău, Cristi Bîgiu.
Răspîndacii de aviară au fost sancționați
Campania de eutanasiere a păsărilor a debutat marți dimineață, în total fiind aproape o mie de păsări ce urmează a fi ucise. În urma cercetărilor s-a descoperit la Lopătari un alt transport de păsări de la o crescătorie din Prahova, fără risc de transmitere a virusului aviar. Directorul adjunct al D.S.V.S.A. Buzău, Marijan Milea, a declarat că la nivelul județului Buzău nu au fost date avize de transport intrajudețene pentru păsări vii. Cei care au adus păsări din alte localități au făcut-o fără a deține documentele legale prevăzute în acest sens.
"Sînt 2 persoane care au fost amendate. Una din zona Lopătari și o persoană din Valea Lupului, sancționate pentru că au vîndut pui fără să aibă toate documentele necesare care le-ar fi permis o astfel de activitate. Puii vînduți în Lopătari sînt de la Blăjoi, din Ploiești, drept pentru care nu ar trebui să fie probleme și au fost vînduți localnicilor săptămîna trecută", a adăugat prefectul de Buzău, Cristi Bîgiu. 
Sanitarii supraveghează populația
Inspectorii din cadrul Direcției de Sănate Publică au început acțiunile specifice. "Se începe conduita terapeutică cu tratament antiviral, adică cu Tamiflu. Acum se face catagrafia. Sînt vreo 50 de gospodării în zonă cu peste o sută de locuitori. Nu știu exact cîte persoane vor primi tratament, însă avem suficiente doze de Tamiflu. Medicii din zonă nu au voie să-și ia liber, avînd obligația de a asigura supravegherea epidemiologică a teritoriului", a declarat marți directorul DSP Buzău, medicul Carmen Scîntei. Conform unui comunicat remis marți de Prefectura Buzău, Direcția Județeană de Sănătate Publică a asigurat transportul a 114 tablete de Tamiflu în zona Valea Lupului, iar conducerea instituției a solicitat Ministerului Sănătății aprovizionarea cu alte o mie de unități, solicitare aprobată de responsabili și în curs de soluționare. Prefectul județului Buzău, Cristi Bîgiu, s-a deplasat marți după amiază în localitatea Valea Lupului pentru a constata situația generată de suspiciunea existenței virusului aviar în zonă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU