Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2378 > Actualitate Nr. 2378 de duminica, 14 mai 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Mergînd pe mîna consilierilor în proiecte,


Mulți investitori s-au lepădat de SAPARD

Proiectele SAPARD au încurajat mulți investitori care intenționează să-și dezvolte afacerea. Primul pas făcut în hățișul reglementărilor pe care trebuie să le urmeze pînă la punga cu bani arătată cu atîta zel de către cei care promovează fondurile SAPARD

articol de: Mărgărit GROSU
Mulți investitori s-au lepădat de SAPARD
 

Drumurile făcute la Agenția SAPARD s-au soldat doar cu nume și numere de telefon ale unor specialiști numai buni să-i lumineze și să-i aducă pe drumul cel bun al finanțării. Numai că de la primele discuții cu reprezentantul unei firme de consultanță constituite ad-hoc din funcționari în instituții cu ceva influenț[ pe lîngă cei care dirijează fondurile SAPARD, solicitantul și-a dat seama că încrengătura este atît de mare și cei implicați în definitivarea unui proiect de acest tip sînt atît de mulți, încît cu greu pot fi mulțumiți din puținii bani agonisiți din cei cîțiva ani de privatizare liberă. Intrînd mai mult în miezul afacerii și-a dat seama că specialiștii care lucrează cîteva ore peste program pe cont propriu pentru un program SAPARD sînt foarte scumpi. Pentru orice sumă de bani mai mare sau mai mică trebuie un proiect care generează la rîndului lui zeci de proiecte studii și alte autorizări și avize. Tarifele pentru întocmirea acestora face să pălească și pe cel mai îngăduitor investitor care nu are nimic comun cu volumul de muncă și valoarea unui astfel de proiect.
Pentru SAPARD totul e mai scump
Prețurile sînt destul de piperate și la întocmirea proiectelor necesare susținerii proiectului principal de investiții. De la lucrările topografice ce sînt date pe mîna oamenilor ce formează echipa de consilieri în ale SAPARD-ului, pînă la studii geologice și de rezistență, totul costă enorm de mult. Tarifele sar în înaltul cerului atunci cînd este vorba de un proiect SAPARD față de proiecte sau alte lucrări obișnuite care nu au legătură cu acest domeniu. Și totul nu se oprește aici dacă solicitantul a urmat toate procedurile specifice reglementate sau inventate de consilierii SAPARD. Dacă are șansa să ajungă în faza de creditare cu proiectul aprobat încep adevăratele probleme generate de prețurile practicate de furnizori. Valoarea bunurilor contractate, utilaje, animale sau alte produse necesare investiției crește uimitor de cîteva zeci de ori. În final, făcînd un calcul sumar, reiese clar că ceea ce a achiziționat cu sprijin financiar din fondurile SAPARD putea foarte bine fi cumpărat din banii proprii cheltuiți în cursul finanțării. Cealaltă parte, care reprezintă de fapt finanțarea, a intrat în buzunarele celor care știu să profite de pe urma oricăror facilități acordate de stat, de U.E. sau de către oricine.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU