Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2376 > Actualitate Nr. 2376 de joi, 11 mai 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Copilul "minune" din Chiliile va fi dat spre adopție

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Copilul "minune" din Chiliile va fi dat spre adopție
 

La Centrul Primire a Copilului în Regim de Urgență și Evaluare sînt cazați în acest moment atît Radu Nicolae, copilul din Chiliile găsit la marginea unei rîpe după două zile de la dispariție, cît și cei patru frați ai săi. Copiii au o stare generală bună și s-au acomodat la condițiile din centru. Cînd am intrat în camera unde se aflau, Radu, de 3 ani, Valentin de 8 ani și Vasile, de 4 ani se jucau. Ne-au întîmpinat cuminți și zîmbitori, iar privirile lor calde înmoaie și cel mai aspru caracter. Copiii ascultau atent "Cenușăreasa" la un casetofon, erau curați și bine îmbrăcați.

Mezinul interesat de arta fotografică
Mezinul e foarte atașat de frații săi și, după spusele angajaților de la Centru, cînd a fost adus de la spital i-a recunoscut rapid pe frații săi și i-a sărutat pe fiecare. Contrar unor afirmații conform cărora copilul nu ar putea merge decît susținut, Radu e un copil vioi și, deși are unele deficiențe de vorbire e bine dezvoltat pentru vîrsta lui. Merge, dansează și pare a fi un copil isteț și curios. Așadar, ipoteza cum că ar fi fost vorba despre o răpire se anulează din start. Cît am stat aproape de ei, Radu s-a arătat nerăbdător să "studieze" aparatul foto. Toți cei cinci frați au fost supuși unui set de analize medicale și urmează să fie observați și din punct de vedere psihologic. Încă nu se poate confirma dacă este vorba despre o situație de retard psihic în ceea ce îi privește pe copii. Cînd au ajuns la centru, cei patru frați, moștenind o dislalie polimorfă de la tatăl lor, caracterizată prin deficiențe de vorbire, păreau că vorbesc un dialect. Urmărindu-i îndeaproape, angajații și-au dat seama că, între ei, copiii se înțeleg, însă le este mai greu să comunice cu cei din jur.
Acomodare de grup
La scurt timp după ce i-am văzut pe trei dintre ei, au fost aduși și ceilalți doi. Pe ușă au intrat o fetiță și un băiat, rași pe cap și care păreau a avea aceeași vîrstă. Mariana are 10 ani, dar pare un băiețel de 6 ani, iar Ionuț, un copil mărunțel, nu pare a fi nici pe departe un adolescent, deși are 15 ani. Dintre cei trei frați cu vîrste care le-ar permite să meargă la școală, numai Mariana a fost înscrisă în clasa întîi, dar nu a urmat cursurile decît două zile, fiind incapabilă să se integreze în colectiv. Pare greu de crezut că cei cinci copii, crescuți în condiții mizere și care nu obișnuiau să vorbească decît între ei s-au acomodat totuși în Centru, unde libertatea de mișcare le este îngrădită. În acest moment, nu mai pot alerga în voie pe dealuri și nu mai pot duce la păscut oile primarului. Cu toate acestea, ei se pot bucura de căldura unei camere, chiar dacă nu se află în casa lor și au parte de o alimentație și o îngrijire corespunzătoare pe care părinții nu le-au putut oferi-o, fiind oameni sărmani, de la țară și care trăiesc de azi pe mîine. Este aproape sigur că Răducu, așa cum îi spun cei de la Centru, va fi încredințat spre adopție, iar frații lor fie vor avea aceeași soartă, fie vor fi dați sub îngrijirea asistenților maternali profesioniști. O altă familie se va dezbina și poate nu se vor revedea niciodată. Își vor aduce aminte doar de o copilărie chinuită, cînd dormeau șapte persoane într-o cameră mizeră dintr-un sat numit Chiliile.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU