Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2360 > Actualitate Nr. 2360 de joi, 20 aprilie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

Laboratoarele de analize, obligate să aibă aparatură de ultimă oră

articol de: Corina RĂCHIȚEANU
Laboratoarele de analize, obligate să aibă aparatură de ultimă oră
 

Pentru a renunța la relații contractuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, laboratoarele de analize trebuie, printre altele, să aibă aparatură de ultimă oră. Această decizie, prevăzută în "Ordinul privind aprobarea criteriilor de selecție a furnizorilor de servicii medicale paraclinice-laboratoare de analize medicale, precum și a metodologiei de evaluare a acestora", este contestată de către furnizorii de produse medicale.

Astfel, evaluarea furnizorilor cuprinde: evaluarea capacității tehnice, evaluarea resurselor umane, logistică și panel analize ofertate. La capitolul privind capacitatea tehnică, ordinul prevede că se acordă punctaj pentru fiecare aparat deținut în punctul de lucru supus evaluării. Tot aici se precizează că se scade din punctajul acordat cîte un punct sau două, pentru fiecare an-vechime al aparatului. Spre exemplu, un analizor pînă la 18 parametri inclusiv-fabricat în anul anterior contractării-9 puncte.

Libera concurență este îngrădită
Această prevedere îngrădește libera concurență, fapt care implică achiziționarea de aparatură medicală de la firmele din vest, și nu românească. Cu toate acestea, medicii buzoieni sînt de părere că nu trebuie să se recurgă la înlocuirea aparaturii și la depunctarea ei, dacă cea veche se află în perfectă stare de funcționare și are certificat de metrologie.
La rîndul lor, reprezentanții C.N.A.S. sînt de părere că "nu este îngrădită libera concurență, avînd în vedere că toți se supun aceleiași evaluări. Dacă furnizorul are un aparat cu o vechime de doi ani, acesta fie a fost luat la mîna a doua, fie a stat în stoc.
Ce fel de marfă este aceasta? Un aparat cu o vechime de 10 ani mai are performanțele unui aparat nou? Cărui pacient îi convine să-i fie realizate analizele cu aparatură veche, chiar și din anii  '50-'60? C.N.A.S. dorește ca pacienților să le fie efectuate analize corecte, cu rezultate pe măsură".

Buzoienii cred că au aparatură bună
Medicii buzoieni care își desfășoară activitatea în laboratoare de analize medicale susțin că aparatura pe care o folosesc nu necesită înlocuire și că, atît timp cît calitatea serviciilor oferite nu prezintă nici un grad de eroare sau risc, o vor folosi în continuare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU