Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2229 > Actualitate Nr. 2229 de vineri, 11 noiembrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Actualitate

O nouă găselniță în goana după pămînt


Marii latifundiari fac rost de acte de proprietate și-și reglează descendența

articol de: Mărgărit GROSU
Marii latifundiari fac rost de acte de proprietate și-și reglează descendența
 

Directorul Arhivelor Naționale Buzău, Constanța Tănase, anunță posibile fraude la aplicarea legii retrocedărilor.

"Sînt foarte mulți cetățeni care solicită documente de proprietate, îndeosebi pentru păduri cu mult mai vechi decît perioada anilor 1949-1955, încercînd astfel să dobîndească o proprietate care ulterior a fost fragmentată de titularul acesteia", ne-a declarat Constanța Tănase, directorul Arhivelor Naționale Buzău.

Numărul mare de solicitări de acte a proprietate făcute de moștenitori a determinat o reacție firească a funcționarilor de la această instituție, care nu mai prididește în rezolvarea cererilor, privind utilitatea documentelor solicitate. Concluzia la care s-a ajuns este cît se poate de corectă.

Cei care solicită astfel de documente intenționează să formuleze cereri exagerate în baza noii legi a retrocedărilor. La acestă concluzie se ajunge și comparînd numărul mare de solicitări pentru acte de proprietate, în condițiile în care legea fondului funciar a început să fie aplicată de mai mult de un deceniu.

Volumul de muncă neașteptat pentru arhivari i-a mobilizat pe toți și nici în aceste condiții nu pot respecta termenul legal de eliberare a documentelor de 30 de zile. "Se depășește periodic acest termen cu maxim trei zile", declară Constanța Tănase.

Cele mai mari probleme apar la documentele solicitate de obștile moșnenilor, unde nu sînt arhive complete. O singură obște a moșnenilor are o evidență clară a proprietarilor, și anume cea de la Lopătari. Proprietățile sînt însă măsurate în tabele, stînjeni, palme, degete și linii, rămînînd funcționarilor să facă echivalarea în metri în documentele emise de la arhivă.
Dar și așa, este destul de bine față de zona Rîmnicului, unde nu există nici o situație în acest sens.

Solicitanții cer insistent documente inutile

Atitudinea solicitanților de documente de la Arhiva Națională lasă însă de dorit. Cei care nu primesc actele solicitate se înscriu în fiecare zi în audiență, în speranța că poate pe undeva zace un act rătăcit care să-i ajute să-și cîștige proprietățile.

Cei mai insistenți sînt cei vizați de directorul arhivei că ar fi cei care încearcă să dobîndească ilegal terenuri la care nu ar avea dreptul în urma fracționării proprietăților de către înaintașii lor. Soluția găsită de aceștia este foarte simplă.

Un act de proprietate mai vechi reprezintă justificarea cererii, urmînd ca pe bază de martori să se stabilească atît arborele genealogic, dar și identificarea hotarelor proprietății. Actele ulterioare prin care proprietatea a fost înstrăinată nu se mai iau în calcul, pentru că oricum nu există o evidență cadastrală strictă la nivelul județului.

O altă problemă a cărei rezolvare dă mult de furcă funcționarilor acestei instituții o reprezintă solicitările prin poștă. Mulți solicitanți nu spun concret ce vor, iar o parte nici nu prea știu și astfel urmează un adevărat flux de scrisori pentru identificarea obiectului cererii acestora. Timp răpit și taxe poștale cheltuite în zadar pentru ca în final să se constate că multe dintre cereri nu-și au nici o justificare.

Și totuși, pînă la expirarea termenului de depunere a cererilor la comisiile locale mai este foarte puțin timp, în contrast cu apetitul foștilor proprietari de a-și dobîndi, pe ultima sută de metri, așa zisele acte de proprietate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU